Студенти-словакісти «З вчителями на каві»

07.12.2020 | 09:35

Дистанційне навчання і карантин інколи відкривають багато можливостей, які б були неможливими за інших обставин. У цьому щоразу переконуються студенти – словакісти та викладачі кафедри слов’янської філології ім. проф. Іларіона Свєнціцького.

Нещодавно ми «подорожували» у Тайбей, щоб дізнатися про особливості перекладу з/на словацьку мову, а 3 й 4 грудня 2020 р. ми «побували» в Братиславі. У ці дні Центр словацької мови як іноземної (SAS) Університету Коменського (м. Братислава, Словаччина)  проводив науково-методичний вебінар для викладачів і вчителів словацької мови як іноземної. У ньому взяли участь викладачі з усього світу: майже усі країни Європейського Союзу, США, а також нашого Львівського університету доценти Зоряна Гілецька та Лідія Хода. Організатори вебінару  ̶ це давні друзі кафедри слов’янської філології ім. проф. Іларіона Свєнціцького, які багато років навчають наших студентів на літніх школах словацької мови і культури (SAS), на семестрових навчаннях в межах програми Еразмус+ або програм від словацького уряду. Тому директорка Центру словацької мови як іноземної (SAS) пані доц. Яна Пекаровічова люб’язно дозволила взяти участь у вебінарі також і студентам – словакістам Львівського університету.

Вебінар був не лише теоретичним, але й практичним, адже у ньому активно брали участь усі його учасники. Перший день був присвячений словацькій казці, зокрема розглядалися такі питання: як на основі лінгвореалій казки закріпити етнокультурні та інтеркультурні компетенції учнів / студентів; як, слухаючи казки, можна розвивати рецептивні і комунікативні навички; як розвивати креативність учнів / студентів, пропонуючи їм переписати кінець відомої казки або об’єднати словацьку народну казку з сучасною авторською й придумати своє закінчення. У другий день вебінару говорилося про так звані Warm Up i Wake Up форми заохочення та стимулювання студентів / учнів до активної роботи на занятті.

Вебінар «S učiteľmi nа káve» був корисним і цікавим не лише викладачам словацької мови, але й студентам-словакістам.

dav

sdr

sdr

sdr