Світлій пам’яті Ірини Фаріон

20.07.2024 | 15:44

 

Філологічна спільнота Львівського національного університету імені Івана Франка у глибокій скорботі… Умисне, цинічне, підступне вбивство Ірини Фаріон – це жорстокий удар ворога в ген українства, у національну ідентичність, це постріл у правду, яку завжди боронила  Ірина Фаріон. Це постріл у Берегиню української словесности, життєвим дороговказом якої були слова Івана Франка «Лиш боротись – значить жить». Захоплюючись її пізнавальною програмою «Велич особистости», ми й не до кінця усвідомлювали, що перед нами велична особистість Ірини Дмитрівни – справжньої українки, моментами занадто радикальної, нещадної  до ворогів, до безпринципности, до сірости, але такої щирої і рішучої у відстоюванні права корінної нації розвивати, плекати рідну мову, вдумливо, глибоко вивчати українську літературу та історію. Маючи від Бога вдачу борця за справедливість, вона різко виступала проти москвофільської політики як у навчальному процесі вищої школи, так і проти насадження  мови агресора в усіх сферах нашого життя.

Вона не була байдужою до долі України. Вона працювала, творила, жила заради неї. Її наукові праці з українського мовознавства – це безцінний скарб, який має прочитати кожен свідомий громадянин нашої держави.

Дуже сумно  усвідомлювати, що Ірина Фаріон уже  за воротами вічности стоїть поруч із тими непересічними постатями борців за свободу і  державність України, якими вона так захоплювалася, інколи критикувала і про яких розповідала у своїх освітніх проєктах. Вона назавжди залишиться в пам’яті сучасників – друзів і недругів, політичних соратників та опонентів, науковців і студентів, про неї напишуть книги, створять фільми.  Її ім’я знатимуть наступні покоління українців.

Співчуваємо рідним і близьким, усій науковій та освітянській громаді…

«СЛАВА НАЦІЇ! СМЕРТЬ ВОРОГАМ!» – цими словами ця талановита, розумна, сильна духом Людина підсумовувала свої виступи, програми. Тож нехай ці слова лунають доти, допоки не знищимо ворогів України.

Філологічний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка висловлює щирі співчуття родині та близьким Ірини Дмитрівни Фаріон.

Вічная пам’ять!