“Те, чого не можна передати словами: травматичний досвід і пошуки нової мови в українській літературі після 2014 року”: відкрита лекція проф. Олени Галети у Нью-Йоркському університеті

11.05.2023 | 01:16
2 травня 2023 року відбулася відкрита лекція професорки кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства Олени Галети “Те, чого не можна передати словами: травматичний досвід і пошуки нової мови в українській літературі після 2014 року” у Нью-Йоркському університеті. Доповідачка зосередилася на репрезентації індивідуального й колективного досвіду травми, пов’язаної зі смертельним насильством супроти мирних протестувальників під час Революції Гідності і під час війни росії супроти України. Зокрема, йшлося про пошуки нової поетики в українській літературі: від переживання неспроможності людської мови передавати нелюдський досвід і до переосмислення самої ідеї літератури. На прикладі поетичних творів Олени Гусейнової, Ольги Перехрест, Маріанни Кіяновської, Павла Коробчука, Юлії Кропив’янської, Люби Якимчук, Галини Крук, Ірини Шувалової, Василя Махна, Олафа Клеменсена, Лесика Панасюка, Людмили Херсонської, Анастасії Афанасьєвої та інших авторів дослідниця зосередилася на аналізі таких поетикальних особливостей, як свідчення у літературному тексті про мовчання і німування, винайдення поетики голосу і тіла, метонімічності і дослівності.
Розглянувши численні літературні антології, доповідачка також продемонструвала створення колективного образу й формування спільного емоційного ландшафту подій, що відображені в індивідуальних висловлюваннях фрагментарно і незавершено. Звертаючись до “Словника війни” Остапа Сливинського, дослідниця наголосила на переосмисленні поняття авторства і читацької аудиторії у травматичних обставинах, на новому співвідношенні уваги й уяви у творчому процесі, а також на тому, як відбувається переспрямування творчого зусилля зі створення індивідуалізованого тексту до побудови мови як спільного набутку, здатного опанувати деструктивний досвід.