Творча зустріч із завлітом Театру Леся Курбаса

16.10.2023 | 14:45

12 жовтня 2023 р. для студентів магістратури першого року навчання, що спеціалізуються за ОП “Літературна творчість” спеціяльности «Українська мова та література», в рамках фахової нормативної дисципліни “Творчий практикум” (за сприяння викладача курсу – доц. Мар’яни Челецької), було організовано навчально-пізнавальну зустріч із керівницею літературно-драматичної частини Театру Леся Курбаса у Львові Олександрою Шутовою.

Зустріч відбувалася в робочому кабінеті завліта й була відкритою подією, позаяк до події також виявили бажання долучитися й магістранти другого року навчання за ОП “Літературна творчість”.

Театр Леся Курбаса розташований у розкішній неоготичній будівлі в самому центрі міста. Підніматись до кабінету завліта потрібно стрімкими сходами наверх. Уже з перших сходинок студентів надихнув і позитивно налаштував на зустріч сам інтер’єр споруди.

Зустріч була дуже атмосферною, проходила насичено й продуктивно. Студенти ознайомилися із особливостями професії завліта. Відкриттям для присутніх було те, що завліт не відбирає самостійно тексти для театральних постановок — цим займаються безпосередньо режисери театру, а також те, що в обов’язки керівника літературно-драматичної частини театру входить не тільки вичитка текстів, співпраця з авторами та агенціями, які мають авторське право на певні твори, створення рекламної кампанії для вистав, а й менеджерсько-промоційна діяльність, яка передбачає володіння знаннями PR-агента.

Студенти із зацікавленням слухали розповідь п. Олександри та ставили їй зустрічні запитання, зокрема їх цікавило таке:

· за якими критеріями відбувається відбір текстів для постановок,

· як прозовий текст перетворити у драматичний твір і чи це завжди можливо.

Особливо наголошувала завлітка на важливості дотримання всіх авторських прав.

Під час зустрічі студенти дізналися про те, як театр отримує права на постановку твору автора, якого вже немає серед живих, і як співпрацювати з авторами та перекладачами, котрі ще володіють такими правами. Завлітка розповіла про важливість якісного перекладу іншомовних творів, про те, як переклад впливає на сприйняття написаного спершу читальником, а згодом і глядачем вистави. На думки, О. Шутової, далеко не всі постанови можна осмислити одразу, тому важливо враховувати всі етапи появи вистави на сцені: від ознайомлення із первинним текстом твору до вибору глядацького місця в театрі. Саме тому театр ім. Леся Курбаса вважається інтелектуальним. Акцент у ньому здійснюється не на відкритості та швидкому розумінні, «розжовуванні» того, що відбувається на сцені, а на вмінні відшукати в кожній виставі «подвійне дно».

Студенти мали змогу ознайомитись із унікальними старими листівками театру та театральними замальовками, які виконували художники в різні роки. Цікаво було відслідковувати, як із роками змінювались костюми акторів у залежності від творчої діяльності художника-костюмера, як генерувались тенденції у театрі та як вони контрастували із «класичними» львівськими театрами.

Щиро дякуємо Театру Леся Курбаса та керівниці літературно-драматичної частини Олександрі Шутовій – https://kurbas.lviv.ua/uk/people/artistic_staff за пізнавальний екскурс усередину театрального життя та сподіваємось на подальшу активну співпрацю театру з філологічним факультетом Львівського національного університету імені Івана Франка, зокрема з катедрою теорії літератури та порівняльного літературознавства.

Любомир ЛЕСОНІН,

студент академгрупи ФЛТМ-11