Творча зустріч з арт-менеджером “Я ГАЛЕРЕЇ” Павлом Гудімовим

19.11.2023 | 19:16

16 листопада 2023 року для студентів магістратури першого курсу, що спеціалізуються за ОП «Літературна творчість» спеціальності «Українська мова та література», за сприяння доц. Марʼяни Челецької (згідно з запланованою темою  за програмою фахової нормативної дисципліни «Творчий практикум»), було організовано культурно-пізнавальну зустріч із арт-менеджером Павлом Гудімовим мистецького центру «Я Галерея» у приміщенні за адресою: вул. Шота Руставелі, 8 (https://yagallery.com).

Зустріч була відкритою подією і до неї долучилися також студенти другого курсу бакалаврату за спеціалізацією «Літературна творчість».

Арт-центр «Я Галерея» розташовано в одній із квартир історичної будівлі в стилі віденської сецесії, особливої та знакової для львівської архітектури. Сам же арт-менеджер жартома називає її квартирою банкіра палацового типу, масштаби та інтер’єр неабияк свідчать про рівень заможності приміщення.

Сама галерея дуже затишна: відреставровані крісла, які виконують цілком практичну функцію, а не є звичними музейними експонатами; вініловий програвач; серії дереворитів; вигадливо декоровані пʼєци (серед яких, зокрема, є один, який належав колись квартирі Богдана Ігоря Антонича) – все це перехоплює дух і водночас показує, що мистецтво може бути зрозумілим пересічній людині і щодня присутнім у її житті, варто лише подивитися на деякі речі з іншого ракурсу.

Про свою культурну діяльність Павло Гудімов висловився так: «Коли ми говоримо про виставкову діяльність – вона дуже різна. Ми не обмежуємося тим, що робимо тільки одного типу виставку». Відтак, Арт-центр є відкритим не лише для мистецьких проєктів, а й для найрізноманітніших воркшопів, майстер-класів чи літературно-мистецьких вечорів (нар., щосуботи в «Я Галереї» проходять сесії рисунку з натури, на які приходить чимало зацікавлених і не тільки професіоналів).

Колекціонер мистецтва також розповів про особливості організації своїх проєктів, серед яких не тільки виставки художніх робіт у Львові та Києві, музичні перформанси чи лекційно-дискусійні розмови на мистецькі теми, а й власне видавництво «Артбук» та окрема архітектурна майстерня «Я Дизайн». Усі проведені акції зафіксовано для історії в альбомах та артбуках та в іншій рекламно-комерційній продукції (листівки, наліпки тощо). Для багатьох своїх проєктів мистецтвознавець бере за основу знакові літературні тексти (напр., проєкт та артбук «Енеїда: візуальна історія легендарної поеми» чи музейний проєкт «Тіні забутих предків: виставка» та ін.).

Павло Гудімов також провів для студентів надзвичайно цікаву й насичену оригінальними інтерпретаціями творів мистецтва кураторську екскурсію з оглядом виставки «В собі» сучасного митця, родом із Дніпропетровщини, Миколи Малишка, що саме експонується у галереї з 20 вересня до 19 листопада і презентує певний напрямок роботи майстра деревʼяної скульптури.

Окремим бонусом цієї Зустрічі для студентів стали відвідини окремого виставкового приміщення на підвальному поверсі – це так званий Скульптурний кабінет, де зберігаються постійні експозиції робіт Ярослава Мотики, Володимира Лободи, Юлія Синькевича, Олексія Абрамова, Ганни Друль та інших відомих митців України.

Студенти надзвичайно вдячні арт-менеджеру, колекціонеру мистецтва та кураторові мистецьких проєктів Павлові Гудімову за присвячений їм час та незабутній культурно-пізнавальний екскурс в історію створення Арт-центру «Я Галерея», у якій вони із захопленням провели свій екскурсійний день і поділилися, зокрема, такими своїми враженнями:

«Це особливий простір, зважаючи на мистецтво та збереження історії у ньому. Якби таких виставкових центрів було більше, я кожні вихідні проводила б таким чином» (Вікторія Дац, ФЛТм-11)

«Кожна кімната – ніби нова історія. Особливо також вражає підвальне приміщення, де з-за кожного кутка химерно виглядає нова неочікувана скульптура»  (Катерина Затула, ФЛТм-11)

 «Зустріч із Павлом Гудімовим відкрила нове бачення на мистецтво та розвиток культури під час війни, де “культурному фронтові” належить неостання роль. Виставка Миколи Малишка “В собі” через образи дерев’яних скульптур виразно показує душевний стан кожного великого і маленького українця»  (Софія Паночко, ФЛТм-11 ) 

 «Виставкові роботи Миколи Малишка в “Я Галереї” вражають тієї глибиною і сенсами, які він намагався закласти. Те, як людина здатна перетворити дерево у щось настільки неймовірне вражає. Форма, стиль, особливий почерк автора – усе разом формує довершену картину і розширює образи в уяві» (Вікторія Козяр, ФЛТ-21)

«Павло Гудімов створив зовсім новий (принаймні у нас) підхід до виставок. Мистецтво в його баченні промовляє до нас через невербальні сигнали та жести, контактує зі спостерігачем на рівні підсвідомости. Цей концепт дуже добре проявлений у “Я-галереї”. Її однозначно варто відвідати кожному –  просто кожному, незалежно від того, чи цікавитесь ви мистецтвом. Це місце вас не залишить байдужим» (Любомир Лесонін, ФЛТм-11)

«Щодо організації проєктів, то висновок в мене для себе такий: головне розуміти, вникати і глибоко усвідомлювати те, з чим ти працюєш, що ти хочеш донести іншим» (Юстина Ванюк, ФЛТм-11)

Доц. Мар’яна Челецька підсумувала важливість розуміння арт-менеджерської діяльності для фахівців із літературної творчості:

Павло Гудімов є позитивним прикладом українського арт-менеджера, який професійно поєднує різнофункціональні обов’язки: управлінські, маркетингові, курторські, мистецтвознавчі види своєї діяльності, а також є дивовижно компетентним і в літературній галузі. Успіх його діяльності можна вбачати в таких конкретних його порадах-рекомендаціях для початківця у цій сфері:

  • по-перше, важливо створити образ простору ще до того, як у ньому будуть реалізовані ваші задумки за майбутніми проєктами, тому потрібно ретельно відшукати потрібне приміщення з історичним потенціалом і регулярно вкладати в нього свої ресурси, постійно реконструюючи та модернізуючи його;
  • по-друге, над одним проєктом можна працювати роками, адже принцип якості, а не кількості має бути пріоритетним;
  • по-третє, з митцями потрібно підтримувати тривалу і наполегливу співпрацю, заохочувати їх до творчих реалізацій, про що може свідчити, наприклад, співпраця із мистецькими сім’ями Ярослава Мотики та Володимира Лободи та менеджерське створення для цих митців відповідного арт-іміджу;
  • по-четверте, кожен проєкт обов’язково повинен завершитися виданням книги (принаймні, невеликим тиражем, напр., із залученням Спільнокошту).
  • по-п’яте, для формування позитивного іміджу арт-менеджера необхідно дбати про власну багатогранність, шукати та знаходити творчі зв’язки між професіоналами дотичних одна до одної сфер діяльності (передусім дуже цінується неординарне мислення фахівців із літературної творчості).

Матеріал підготувала студентка ФЛТм-11 Дац Вікторія

 

фото робіт з виставки Миколи Малишка та

зі Скульптурного кабінету «Я Галереї»