У КОЛІ СЛОВ’ЯНСЬКИХ ЛІТЕРАТУР

06.12.2019 | 00:58

(до 90-річчя від дня народження проф. Володимира Моторного)

29 листопада 2019 року у стінах Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася конференція «У колі слов’янських літератур», присвячена пам’яті Володимира Моторного, багатолітнього працівника кафедри слов’янської філології філологічного факультету та кафедри світової літератури факультету іноземних мов, видатного славіста, автора численної кількості праць, присвячених усім слов’янським літературам, педагогу, який віддав праці в університеті майже п’ятдесят років.

З вітальним словом на конференції виступив декан філологічного факультету проф. С. Пилипчук, який відзначив активний розвиток славістики в стінах університету та провідну роль В. Моторного у розбудові львівської славістичної школи у другій половині ХХ ст. та завідувачка кафедри слов’янської філології імені проф. Іларіона Свєнціцького Алла Татаренко, яка наголосила на наукових традиціях, які започаткував В. Моторний та висловила власні спогади про вчителя. Загалом до виступу на конференції зголосилися вчені зі Львова, Києва, Ужгорода, а також колеги з Болгарії.

У рамках конференції відбулося два засідання. На першому було заявлено доповіді, присвячені пам’яті вченого. М. Гнатюк окреслив постать В. Моторного як науковця та педагога загалом, згадав власний досвід співпраці з колегою. Л. Васильєва розповіла про сорабістичні праці вченого на сторінках видання «Питання сорабістики». Про болгаристику у науковій спадщині львівського славіста виголосила доповідь О. Сорока. У рамках першого засідання прозвучали також доповіді, присвячені слов’янським літературам, якими протягом свого життя займався В. Моторний, а також історії славістичної науки та культурним взаєминам між різними слов’янськими народами. Так, доповідь А. Татаренко торкнулася теми й функції читання в сербській літературі епохи модернізму. Н. Бедзір та М. Демчик окреслили  актуальні проблеми польської літератури. О. Лук’яненко зробила огляд богемістичних студій колеги В. Моторного, директора Львівської бібліотеки іноземними мовами (сьогодні – Відділ літератури іноземними мовами Львівської обласної універсальної бібліотеки) Івана Лозинського. Тарас Лучук розповів про власні переклади творів серболужицьких поетів. Доповідь Василя Будного інформувала про літературну критику Богдана Лепкого на сторінках видання  “Slovanský Přehled”. О. Кравець розкрила особливості львівської казкарської традиції. Спільна доповідь О. Албул та О. Лазор мала на меті висвітлити актуальну тему динаміки перекладів серболужицької літератури в Україні. О. Моторний розповів про богемістичну спадщину В. Моторного. У програмі конференції було також заявлено доповідь О. Паламарчук про В. Моторного як вченого і педагога та О. Палій про особливості розвитку чеської літератури доби «нормалізації».

Друге засідання у рамках конференції передбачало виступи усіх бажаючих зі спогадами про проф. В. Моторного. Про своє особисте знайомство та співпрацю з В. Моторним розповіли Л. Зашкільняк, В. Петрухін, І. Шпик, А. Татаренко. Окремо було зачитано спогади про вченого болгарської колеги-славіста Л. Стоїчкової.