У Стусовому Університеті

15.11.2016 | 16:33

У рамках Програми академічної мобільності студенти Львівського національного університету імені Івана Франка у період з 19 по 28 жовтня 2016 року побували у Вінниці й відчули себе студентами одного з найбільших університетів України, який тимчасово у зв’язку з воєнними подіями на сході України розташований у Вінниці, – Донецького національного університету імені Василя Стуса. Філологічний факультет представляла Тереза Багай, студентка ІІ курсу.

20161115_doneck_uni_vinnycya_photo02Це стажування дало змогу не тільки поспілкуватися з видатними науковцями-викладачами Університету та поглибити свої знання зі спеціальності, а й знайти друзів, відчути зі середини навчальний процес у Донецькому виші, переконана учасниця стажування.

Студенти Львівського університету відвідували лекційні та практичні заняття, різноманітні університетські заходи, брали участь у діяльності студентського самоврядування, проводили науково-дослідну роботу, спілкувалися з вченими відповідних напрямів наукових досліджень. Особливо пізнавальними, на думку Т. Багай, були лекції зі «Вступу до прикладної лінгвістики», «Прикладна лінгвістика: фонетика», «Основ програмування», «Автоматичного опрацювання природної мови». Студентка брала участь у заняттях «Юний філолог» з підготовки школярів до зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури, відвідала один із психологічних тренінгів, які періодично відбуваються у навчальному закладі з ініціативи студентів спеціальності «Психологія».

20161115_doneck_uni_vinnycya_photo04Враження Терези Багай: “У перші дні перебування у Вінниці ми ознайомилися зі структурою університету, поспілкувалися з Миколою Васильовичем Удодом, керівником стажування, проректором з науково-педагогічної, виховної та соціальної роботи ДонНУ ім. В. Стуса та з Олексієм Чмирем, головою студентського самоврядування, які розповіли нам про вимушене перенесення Університету до Вінниці. Ми відвідали музей ДонНУ, у якому почули про історію навчального закладу, побачили зворушливі старі фото та відео з часів, коли навчальний заклад був розташований ще в Донецьку. Приємно, незважаючи на такі складні умови, університет продовжує рости і розвиватися.

У вільний час ми оглянули місто, відвідали Краєзнавчий та Художній музеї Вінниці, садибу Пирогова, Вінницький обласний музично-драматичний театр, побували на на фабриці «Рошен».

20161115_doneck_uni_vinnycya_photo03На мою думку, це стажування передусім дало можливість нам, а також студентам та викладачам ДонНУ обмінятися неоціненним досвідом, який втілюватимемо у навчальному процесі, у науковій роботі, у громадському житті.

За ці дні я встигла полюбити ДонНУ, адже львів’ян тут приймали дуже гостинно і привітно. На перший погляд, здавалося, що тут все по-іншому, і це було дуже цікаво, але з іншого боку, приємно бачити, що навіть за кілька сотень кілометрів можна знайти те, що нас усіх єднає: щирість, доброзичливість, патріотизм, незламна віра в те, що незабаром прийде мир і настануть кращі часи”.

Ірина Кметь