Урочисте завершення літературного конкурсу «Назва»

16.02.2024 | 21:05


15 лютого 2024 р. відбулося урочисте завершення літературного конкурсу «Назва», який оголосила катедра теорії літератури та порівняльного літературознавства Львівського національного університету імені Івана Франка у жовтні минулого року. Конкурс відбувався у трьох номінаціях: «Поезія», «Коротка сюжетна проза», «Есеїстика», також була оголошена спецномінація «Відеопоезія в соцмережах». Вік учасників 14-23 років, кожен мав змогу здобути першість у своїй віковій категорії 14-16 років, 17-19 років, 20-23 років.

Головою журі був Гнатюк Михайло Іванович, доктор філологічних наук і професор, коли ж до самого складу журі входили викладачі кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства: Челецька М. М., Галета О. І., Будний В.В., Гірняк М. О., Лучук Т. В., Федорів У. М., Зубрицька М. О., Легкий М. З., Салій О. Р. Окрім них, туди ж входили студенти магістратури першого року навчання з ОП «Літературна творчість»: Ванюк Ю.М., Дац В. Т., Затула К. Ю., Лесонін Л. В., Мостовий Т. Л., Паночко С. В. та Стойко І. Р. Співорганізаторами конкурсу були Дяк Олесь Михайлович, який є головою Львівської обласної організації НСПУ, а також Коваль Юрій Андрійович, головний редактор літературно-мистецького часопису Національної спілки письменників України «Дзвін».

Завершальним творчим акордом стала вчорашня зустріч організаторів та учасників конкурсу у Будинку вчених під час нагородження переможців.

З вітальним словом до учасників та переможців конкурсу звернувся доктор філологічних наук, професор і завідувач катедри теорії літератури та порівняльного літературознавства Гнатюк Михайло Іванович, з приємністю повідомивши про широкий географічний простір уваги до конкурсу, адже були учасники з Чернігівської, Хмельницької та інших областей, звідки зголосилися брати участь творчі молоді люди. Михайло Іванович зазначив, що у конкурсі брали участь 25 авторів, залучені були члени Спілки письменників України, також підкреслив високий рівень робіт, серед яких були дуже цікаві тексти, тому членам журі було складно визначити переможців. Михайло Іванович повідомив, що твори фіналістів будуть надруковані у літературно-мистецькому часописі «Дзвін».

Привітав учасників конкурсу також в.о. декана філологічного факультету Крохмальний Роман Олексійович, висловивши свою підтримку і приємне подивування, що у складний воєнний період для нашої нації творча молодь духовно загартована.

Найцікавіша частина заходу – оголошення фіналістів у номінаціях «Поезія», «Проза», «Есеїстика» – відбувалася у теплій творчій атмосфері, переможців вітали, вручали нагороди та книги з автографами авторів, слухали читання творів переможців, які супроводжувалися сольними виступами львівських музикантів. Композиції на вірші П. Тичини, Г. Сковороди, Ліни Костенко запропонували слухачам: співак та композитор Олександр Свєтогоров, учасник музичного гурту “Святі фацети” Віктор Копоть; романси Богдана Веселовського виконала гітаристка Евеліна Сурія, а поет-гуморист Сашко Обрій та музикант-клавішник Євген Кириленко заспівали авторські пісні.

Переможцями у номінації «Поезія» стали:

1. Прощенко Вероніка – перше місце

2. Кузьмін Ольга – друге місце

3. Маслій Сергій – третє місце

Переможцями у номінації «Проза» стали:

1. Щеглов Дмитро – перше місце

2. Івако Марія – друге місце

3. Колісник Олександра – третє місце

Переможницею у номінації «Есеїстика» стала Козяр Вікторія (перше місце).

До того ж було нагороджено фіналістів конкурсу в різних номінаціях, а саме:

1. Русановську Марію (за добірку верлібрів)

2. Баб’як Анну-Марію (за есей)

3. Коломієць Владиславу (за коротку прозу)

4. Василишина Тараса (за поезофільм для номінації «Відеопоезія в соцмережах»)

Принагідно вітаємо всіх учасників, фіналістів та переможців! Бажаємо творчих злетів та успіхів у їхній подальшій мистецькій справі.

Автор тексту: Ігор Стойко,

студент групи ФЛТм-11