Вебінари північноамериканських дослідників Близького Сходу про сучасний Ліван та фонетику арабських діалектів

04.03.2024 | 19:35
1 березня 2024 р. викладачі кафедри сходознавства імені професора Ярослава Дашкевича (доц. Юлія Заза та доц. Андрій Мацкевич), а також студенти-арабісти Франкового університету взяли участь у двох вебінарах із сучасних близькосхідних студій.
Перший вебінар, організований Вашингтонським інститутом Близького Сходу (Middle East Institute in Washington, D.C.) та Американською групою підтримки Лівану (American Task Force on Lebanon), був присвячений обговоренню нещодавно опублікованої книжки журналістки Даляль Мавад (Dalal Mawad) “Все, що вона втратила: вибух у Лівані, крах нації, та жінки, які вижили” (“All She Lost: The Explosion in Lebanon, the Collapse of a Nation and the Women who Survive”, Bloomsbury Continuum, 2024). Даляль Мавад, присутня на вебінарі, розповіла крізь призму долі жінок, які стали жертвами вибуху в Бейруті 4 серпня 2020 р., про сучасний Ліван, його суспільно-політичні й економічні проблеми, а також про можливі шляхи відбудови країни та її реформування.
Другий вебінар, що відбувся на кафедрі близькосхідних цивілізацій Університету Торонто (Department of Near & Middle Eastern Civilizations, University of Toronto), був присвячений проблемі вимови гамзи у сучасних діалектах арабської мови, зокрема в Судані. Доповідачем на вебінарі виступив проф. Абдель-Халіґ Алі (Abdel-Khalig Ali) – досвідчений фонолог, дослідження якого охоплюють сфери просодичної фонології та морфонології, а також взаємозв’язки фонології з синтаксисом у сучасних арабських діалектах.