Весна надихає і єднає

19.03.2017 | 20:01

15 березня 2017 року у кав’ярні-галереї «Штука» у Львові відбулася зустріч з координатором фестивалю «Українська весна» у Познані Ришардом Купідурою – багатолітнім керівником практики для студентів-україністів Познанського університету у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Координатором та організатором зустрічі був відомий український письменник Богдан Коломійчук, володар гран-прі конкурсу «Коронація слова 2013».

Враженнями від зустрічі поділилася студентка 5 курсу філологічного факультету Іванка Лободяк: «Богдан Коломійчук сформулював багато цікавих, пізнавальних для учасників бесіди запитань. Мене приємно вразило чисте й вправне мовлення гостя з Польщі. Після зустрічі він розповів, що вдосконалити власні знання з української мови мав змогу на україністиці у своєму рідному Познані. На початку березня 2007 року в Познані відкрито українське консульство, очільником якого став підприємець, благодійник, шанувальник української культури та засновник фестивалю «Українська весна» Лукаш Хоровський. Саме при консульстві утворено суспільно-культурне товариство «Україна-Польща». На думку п. Ришарда, завдяки діяльності цих осередків про Україну знають у Великопольщі та й зв’язки між країнами теж зміцніли. На зустрічі обговорювали питання ментального кордону між націями та наслідки введення безвізового режиму для обох країн. На думку п. Ришарда, Україні потрібні проекти, програми з залученням іноземних партнерів задля популяризації у світі української культури, задля спростування у свідомості поляків стереотипу українця-заробітчанина. Таким є ідейне спрямування фестивалю «Українська весна», цьогорічна 10 ювілейна реалізація якого відбудеться у Познані з 9 до 21 травня.

У рамках насиченої і надзвичайно цікавої програми фестивалю відбудеться прем’єра спектаклю режисера Юлії Білінської за мотивами творчості Сергія Жадана – «Сон про кращу країну». Познанські актори зараз вивчають українські пісні, старанно готуються до втілення усіх творчих ідей. Це велике щастя розуміти, що й за межами країни існує культурний простір твоєї нації. Хай «Українська весна» процвітає. Адже той, хто ділиться своїм теплом з іншими, завжди буде зігрітий вдячністю сердець глядачів і слухачів».