Від Львова до Маріуполя: майстер-клас із писанкарства об’єднав учасників з різних куточків України

22.04.2022 | 10:15

За матеріалом Пресцентру:

21 квітня 2022 року, як годиться у Чистий четвер, у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбувся вже традиційний майстер-клас із писанкарства від доцентки кафедри українського прикладного мовознавства, відомої української майстрині Ірини Кметь.

Цьогоріч захід об’єднав не лише любителів писанкарства, а й усю Україну – великодні писанки вчилися малювати маленькі мандрівники з різних куточків нашої держави, які через російське вторгнення в Україну тимчасово мешкають у гуртожитках Університету. Діти з Києва і Маріуполя, Харкова і Сум за одним столом плекали справжнє великоднє диво – писанку – символ народження і символ життя.

Учасників заходу привітав проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимир Качмар, який побажав маленьким гостям сповна відчути настрій Великодніх традицій у Львові і отримати незабутні враження від писанкарства.

Розпочався майстер-клас із короткого екскурсу в історію писанкарства, упродовж якого Ірина Кметь розповіла учасникам заходу про історію, символи і певне магічне значення писанкування. За словами Ірини Федорівни, писанкарство існує здавна у багатьох країнах світу. Водночас українська писанка зберігає у своїх орнаментах історію й традиції окремих регіонів нашої держави. «Ми повинні пам’ятати наше минуле, але водночас писанка спрямовує нас у майбутнє – те, що ми маємо створювати своїми руками, берегти і леліяти. Сьогодні Ви це відчуєте», – звернулася до учасників заходу майстриня.

Демонструючи різні орнаменти, зображені на писанках, Ірина Федорівна розповіла, що писанка – це символ народження. «Витоки писанкарства сягають ще дохристиянських часів. Споконвіків вірили, що саме з яйця народжується усе живе. Яйце – це символ світобудови. Дуже багато вірувань різних народів світу пов’язують виникнення усього живого власне з яйця. Саме тому на писанці ми можемо бачити дуже багато зображень найціннішого для людини – її уявлення про життя, про ставлення до людей. Іван Франко називав писанки «талісманом приязні», тому що писанка дарує любов і приязнь, а це – запорука добрих взаємин», – пояснила майстриня.

Надалі усі учасники заходу взялися за роботу. Спочатку завдяки олівцю, а згодом за допомогою писачка, воску і барвників учасники майстер-класу поступово перетворювали білосніжні яєчка у справжні витвори мистецтва, кожен з яких вирізнявся унікальним розмаїттям барв та візерунків. Писанка у дитячих руках була справжнім скарбом – цінним і дорогим, – адже вправлялися маленькі писанкарі на сирому яйці, яке важливо було не лише розмалювати, а й вберегти його цілісність.

Ірина Федорівна пояснює, що сьогодні у нас змінилося сприйняття краси – ми хочемо законсервувати, зберегти якнайдовше, вивчаємо лінії, трактуємо, порівнюємо, натомість колись у писанок було дещо інше призначення. «Що ж робили з освяченими писанками? Очевидно, не зберігали їх для колекції, аби милуватися. Колись писанка мала сакральне призначення: освячене яйце дарували іншим – рідним, батькам, діткам, хрещеним з найкращими побажаннями, бо кожен символ і кожен колір на писанці пов’язані з добром», – підсумувала Ірина Кметь і закликала усіх присутніх обов’язково освятити писанки, які вони виготовили.

Разом переможемо! Радісних і світлих Великодніх свят!