Відбулася XXI конференція молодих філологів “VIVAT ACADEMIA”: «О слово! Будь мечем моїм!»

05.04.2023 | 21:51

5 квітня 2023 року на філологічному факультеті відбулася традиційна XXI Всеукраїнська конференція молодих філологів “VIVAT ACADEMIA”: «О слово! Будь мечем моїм!». 38 студентів виявили бажання представити свої наукові доробки, підготувавши статті на цікаві й актуальні теми.

Урочисте відкриття конференції розпочалося вітальним словом проректора з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимира Михайловича Качмара, який влучно зазначив, що студенти Франкового університету вкотре приємно вражають своєю жагою до наукової діяльности, обираючи для досліджень найцікавіші теми.

Наступним слово взяв в. о. декана філологічного факультету Роман Олексійович Крохмальний, побажавши учасникам не втрачати натхнення до інтелектуальної праці та підтримувати Україну, вносячи свою лепту в розвиток державної наукової діяльности.

Закінчив урочисте відкриття заступник декана філологічного факультету з наукової роботи Ігор Володимирович Гунчик. Він привітав учасників та побажав успішних наукових звершень.

Під час пленарного засідання доповідачі представили актуальні теми сьогодення, окресливши й особливості мілітарної лексики, і націєцентричні мотиви в художніх творах, і специфіку українського вертепу в дослідженнях науковців.

Надалі робота конференції тривала у межах двох секцій. Учасники першої секції — літературознавства — продемонстрували дослідження щодо особливостей ідей та проблематики творів як українських, так й іноземних авторів. Цікаво, що доповіді охопили аналіз літератури від часів давніх до сучасних, показавши багатогранність та багатоаспектність галузі літературознавства.

Інша секція містила не менше цікавих дискусій, адже працювала в межах двох підсекцій: мовознавства та фольклористики. Юні науковці-мовознавці продемонстрували зацікавлення сучасними непересічними темами й проблемами, окресливши специфіку метафор, антропонімів, ономатопів, евфемізмів тощо. Фольклористична підсекція містила дискусії про значення історичних пісень, особливості дум, роль козака в українському пісенному фольклорі тощо.

Прослухавши пізнавальні доповіді, із впевненістю можемо сказати, що майбутнє України — у надійних руках. Дякуємо учасникам та організаторам за ініціятивність та інтерес до науки. Бажаємо нових світлих звершень і натхнення!

Л.Лесонін