Відбулося урочисте відкриття XV Міжнародної літньої онлайн-школи «Українська мова і країнознавство»

26.07.2021 | 10:40

26 липня 2021 року у Франковому університеті у Львові відбулося урочисте відкриття XV Міжнародної літньої онлайн-школи «Українська мова і країнознавство». Пропонуємо світлини із урочистого заходу онлайн.

За матеріалом Пресцентру:

26 липня 2021 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулося урочисте відкриття XV Міжнародної літньої школи «Українська мова і країнознавство». Зважаючи на карантинні обмеження, вже другий рік поспіль Літня школа відбувається в онлайн-форматі.

Ювілейна школа продовжує та розвиває розпочату у Львівському національному університеті імені Івана Франка 1997 року традицію літніх курсів з української мови для іноземців. Цьогоріч зацікавлення вивчати українську мову й культуру виявили слухачі з Німеччини, Нідерландів, Китаю, Південної Кореї, Японії, Канади та США. Німецька служба академічних обмінів (DAAD) підтримала школу стипендіями для студентів з Німеччини.

Під час урочистого відкриття школи із вітальним словом до учасників звернулася координаторка Міжнародної літньої школи «Українська мова і країнознавство», старша викладачка кафедри українського прикладного мовознавства філологічного факультету Львівського університету Леся Антонів. Наголосивши на актуальності літньої школи, Леся Володимирівна акцентувала, що робота традиційних курсів з вивчення української мови є важливими у контексті набуття чинності норм Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як держаної».

До учасників літньої школи із вітальним словом також звернувся проректор із наукової роботи Львівського університету, академік Національної академії наук України, професор Роман Гладишевський, зазначивши, що «традиційно школа збирає влітку учасників з усього світу, однодумців, об’єднаних метою вивчення української мови та знайомства з українською культурою». «Незважаючи на пандемію, сподіваємося, що організаторам й учасникам вдасться використати усі можливості віртуального формату для максимально ефективної роботи, а заплановані віртуальні екскурсії, розмовні клуби, перегляд фільмів, лекції про історичну спадщину, кулінарні традиції, історію української мови лише посилять бажання учасників за першої ж нагоди відвідати Україну і Львів зокрема»,  – висловив сподівання Роман Гладишевський.

Роман Євгенович також наголосив на тому, що «вивчення української мови як іноземної є основою для нашої культурної дипломатії і відкриття України для світу. За оцінками експертів, українська мова входить у Топ-50 найпоширеніших мов світу і є третьою за поширенням поміж слов’янських. «Утім, українська мова як і культура, викликає дедалі більший інтерес за кордоном. А відтак, такі заходи як літня школа, можуть стати першим кроком до опанування нової мови, а заодно і до налагодження нових зв’язків між людьми, народами і культурами», – зазначив Роман Гладишевський.

Із вітальним словом до учасників звернувся проректор із міжнародної співпраці Львівського університету Сергій Різник. «Відзначаючи 360-ліття Львівського університету, варто пам’ятати, що упродовж більшої частини цього періоду були непрості часи для української мови і для українців зокрема: упродовж тривалого часу було великою розкішшю проводити хоча б невелику частину навчального процесу українською мовою. А відтак, те, що ми зараз маємо можливість в Україні виконувати важливу місію культурної дипломатії – викладати рідну мову для іноземців є великою честю і великою гордістю для нас усіх», – наголосив Сергій Васильович.

До учасників літньої школи із вітальним словом також звернувся   Уповноважений з питань захисту державної мови Тарас Кремень, який відзначив, що «захист української мови навіть зараз, на 30-му році державної незалежності, є не тільки важливим і відповідальним процесом, а й має доленосні наслідки для всієї України. «Українська мова та її утвердження – це не лише значна підтримка державотворчих процесів, за якими ми стежимо на черговому році війни. Це також наш захист й імунітет від наших опонентів із різних сусідніх країн й основа для нашого життєствердного усвідомлення і розуміння, яким кроком і яким шляхом нам потрібно рухатися, аби діяти і боротися за своє існування й ідентичність», – переконаний Тарас Кремень.

Учасників привітав також доктор філологічних наук, професор Святослав Пилипчук, який висловив переконання, що вивчення іноземними громадянами української мови у Львівському університеті має велике визнання для розширення простору функціонування української мови. «Для того, щоб траєкторія індивідуального розвитку особистості була висхідною, потрібна «інгаляція» чужої культури. А відтак, кожен з учасників цьогорічної міжнародної літньої школи матиме можливість цю траєкторію пізнати на своєму практичному досвіді», – відзначив Святослав Пилипчук.

Представників семи країн світу привітав в.о. декана філологічного факультету Роман Крохмальний. «Надзвичайно приємно, що традиція проведення Літньої школи у Львівському університеті триває, незважаючи на пандемію та карантинні обмеження. Ми продовжуємо боротьбу за власну культурну, політичну і фізичну незалежність. І поступ у цій боротьбі вселяє у нас віру у швидку і добру перемогу. Ви вирішили вивчати українську мову у час переможної боротьби українського народу, тому щиро вірю, що наша віртуальна зустріч переросте у реальну, де Ви зможете завітати до древнього Львова, зокрема й до Львівського університету», – звертаючись до присутніх, висловив переконання Роман Крохмальний.

До вітальних слів також долучився директор Центру україністики Львівського університету, професор Ярослав Гарасим, який висловив вдячність усім, хто обрав Міжнародну літню школу та кожному, хто допомагає упродовж 15 років робити школу ефективним простором популяризації української мови та культури у світі. «Літня школа з української мови та країнознавства у Львівському університеті – це приклад якісної освітньо-культурної дипломатії, скерованої на популяризацію української самобутньої культури в світі», – наголосив Ярослав Гарасим.

Кандидатка філологічних наук, багаторічна викладачка української мови в Університеті іноземних мов Ханкук, авторка підручників з української мови для корейських студентів і редакторка першого українознавчого журналу у Південній Кореї Ірина Збир також привітала учасників Міжнародної літньої школи і зазначила: «Між Львівським університетом та Університетом Ханкук співпраця буде продовжуватися. Приємно бачити своїх студентів серед учасників Міжнародної літньої школи. Це свідчить про те, що мої заняття та любов до української мови і культури, які я намагалася передати упродовж 10 років корейським студентам, не минули даремно. Наша спільна праця має свої плоди, адже кожного року кількість студентів із Республіки Корея зростає. Навіть у режимі онлайн, всі учасники зможуть пізнати атмосферу навчання в одному із найдавніших університетів не лише України, але і Європи, вдосконалювати свої знання та вміння з української мови, зануритися в українську культуру, історію та мистецтво».

Незважаючи на онлайн-формат, у програмі Міжнародної літньої школи, крім основного мовного курсу, заплановано насичену культурну програму, яка охоплює віртуальні екскурсії, розмовні клуби, перегляд фільмів, майстерки та лекції про історичну спадщину, кулінарні традиції, історію української мови.

Команда професійних викладачів з української мови як іноземної з допомогою власних навчальних посібників та найновіших інтерактивних методик допоможе студентам удосконалити комунікативну компетентність на відповідному рівні (початковому, середньому та завершальному).

Під час навчання студенти створять власний проєкт «Мої відкриття України», який презентуватимуть в останній день школи. На основі успішності під час навчання та іспиту студенти отримають сертифікати.

Організатором XV Міжнародної літньої школи «Українська мова і країнознавство» є Центр україністики Львівського національного університету імені Івана Франка. Центр україністики об’єднує фахівців Львівського національного університету імені Івана Франка з метою досліджувати, зберігати та популяризувати знання про Україну, передусім її мову та культуру. Основними подіями, які організовує Центр україністики, є щорічні Міжнародні літні школи з української мови і країнознавства, а також, починаючи з 2021 року – Міжнародні зимові школи.