Відбувся науково-методологічний семінар кафедри української літератури імені академіка Михайла Возняка

14.12.2023 | 13:30

11 грудня 2023 року відбулося чергове, 9-те засідання науково-методологічного семінару кафедри української літератури імені акад. М. Возняка.

З доповіддю «Образ Великого голоду/Голодомору в ірландській та українській літературах» виступила іноземний лектор Оксана Веретюк, професор, доктор габілітований (Prof. Dr hab.), професор Жешувського університету і Радомського університету імені Казімєжа Пуласького, директор Компаративних студій Жешувського університету. У своїй доповіді-презентації вона порівняла художні концепти Великого голоду в ірландських та Голодомору в українських прозових творах, написаних у перші шістдесят років після цих жахливих подій. Її дослідження є вдалою спробою компаративної періодизації ірландської та української художньої літератури про Gorta Mór/Голодомор.

Доповідач зіставила окремі комплекси мотивів на прикладі вибраних текстів про голод з обох літератур, порівняла локалізацію їх написання (батьківщина чи еміграція), простежила динаміку й інтенсивність літературного опрацювання цієї теми, підсумувала її подібність та відмінність в ірландській та українській художній прозі. Таке компаративне трактування теми Gorta Mór/Голодомор відкриває перспективи ширших досліджень історичної пам’яті і травми крізь призму постколоніальної критики. Цікава, інтелектуально насичена доповідь Оксани Веретюк викликала жваву дискусію, що переросла в спогади про трагічні події 1932–1933 років в Україні.

 

Валерій Корнійчук

професор кафедри

української літератури ім. акад. М. Возняка ЛНУ ім. Івана Франка