ВІДГУК ПРО 59 ЛІТНЮ ШКОЛУ СЛОВАЦЬКОЇ МОВИ І КУЛЬТУРИ STUDIA ACADEMICA SLOVACA СТУДЕНТКИ-СЛОВАКІСТКИ ВІКТОРІЇ ПОЛІЩУК

05.09.2023 | 12:17

Хочу з Вами поділитися своїми враженнями від 59 літньої школи словацької мови і культури SAS (Studia Academica Slovaca).

Це особливий освітній проєкт, який надає можливість студентам з різних країн поглиблено вивчати словацьку мову, культуру й історію Словаччини. Водночас ця літня школа є інструментом для зближення різних культур і відкриття нових можливостей для співпраці та розвитку усіх її учасників. Знання мови є ключовим елементом взаєморозуміння та культурного обміну, тому надзвичайно важливим та корисним для мене була можливість вдосконалити володіння словацькою мовою на практиці.

Для досягнення максимального результату навчання і комфортної комунікації всі студенти були розділені на групи за рівнем знань словацької мови. Заняття відбувалися цікаво, інтерактивно, час спливав непомітно. Учасники літньої школи, які мають вищий рівень володіння словацькою мовою, мали можливість прослухати лекції від провідних науковців, викладачів словацьких університетів, присвячених словацькому мовознавству, літературі, культурі, історії.

Культурна програма літньої школи складалася з екскурсій до різноманітних музеїв, стародавніх замків, театрів та інших культурних закладів, де я та усі учасники на власному досвіді відчули багатство словацької культури.

Однак, можливо, найважливішою складовою SAS є міжнародна спільнота учасників. Студенти з різних країн світу різного віку мають можливість зустрічатися, спілкуватися та обмінюватися досвідом. Як результат – тепер у мене друзі з різних куточків світу.

Окрім занять з граматики і розмовної практики, більшості учасників школи, і я також, залишилися у захваті від інтерактивних занять, присвячених словацьким народним пісням, від різноманітних естафет, походу у театр «Colorado», екскурсії у казковий замок Бойніце. Така програма дозволила не лише бачити красу природи Словаччини, але і дізнатися багато цікавого про її історію та культуру.

 

У підсумку хочу сказати, що літня школа словацької мови і культури SAS – це не лише навчальна програма, але і незабутня пригода, яка дозволяє студентам поглибити знання словацької мови та культури, дізнатися багато цікавого про історію і сучасне життя Словаччини, а також зблизити молодь з усього світу через спільне життя в гуртожитку.

На останок хочу висловити надзвичайну подяку за те, що я мала змогу навчатися та підвищувати свої знання в одній з найкращих літніх шкіл Європи. Індивідуальний підхід до кожного студента додавав мені наснаги та завзяття до вивчення словацької мови. Кожен день був наповнений незабутніми враженнями й емоціями. За таку можливість я завдячую викладачці словацької мови Зоряні Ігорівній Гілецькій та катедрі слов’янської філології імені професора Іларіона Свєнціцького філологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка.

Щиро дякую Центру словацької мови як іноземної (SAS – StudiaAcademicaSlovaca) Університету Коменського (м. Братислава, Словаччина). І, звичайно, усім організаторам, хто доклав неймовірних зусиль для проведення літньої школи SAS у 2023 році!

Вікторія Поліщук, студентка-словакістка 3 року навчання