Відгук про семестрове навчання в Університеті Коменського (Словаччина) студентки 2 курсу Алєксєєвої Ірини

08.02.2023 | 15:48

Літо минулого року закінчувалося не лише онлайн участю у літній школі SAS, а й дзвінком від мого викладача із дуже цікавою пропозицією, від якої неможливо було відмовитись. Мене чекала академічна мобільність та семестрове навчання в Університеті імені Коменського в Братиславі.

Особливе місто, особливі люди та особлива атмосфера Словаччини дозволили мені повністю відчути та своїми очима спостерігати  за культурою цієї дивовижної країни й її народу.  Навчання обіцяло бути захоплюючим, адже ми мали змогу вивчати предмети не лише пов’язані із вивченням мови та літератури, а й заглибитись у вивчення культури і мистецтва, що було водночас незвично, але й цікаво. Так я отримала змогу, наприклад, зануритись у світ словацького кінематографу та вивчати його зсередини, спостерігати за нашими викладачами, слухати їх лекції, думки і погляд на словацький фільм та порівняти як вони (думки) можуть різнитися серед інших студентів-іноземців.

Окрім навчання, звісно, були організовані зустрічі на різні теми. Наприклад, вечір присвячений традиціям у Словаччині на Різдво, де у дружній атмосфері від викладачів нам вдалося почути, як вони  різняться у кожній родині. Не можна не згадати зустріч «Náboženská sloboda a medzináboženský dialóg», на якій моя колега, студентка-словакістка 4 курсу нашої катедри Софія Недокус, виступила із презентацією та розповіла, як російська війна вплинула на релігійне життя у нашій країні.

Окрім нових знань і вражень мені пощастило познайомитися із людьми із різних куточків світу, тож тепер я маю чимало знайомих із Іспанії, Польщі, Узбекистану, Японії й інших країн.

Неочікувано для мене самої, це стажування стало дуже важливим і вагомим етапом у моєму житті, який дає мені наснаги та натхнення рухатися далі. Я щиро вдячна за таку можливість, та підготовку, без якої нічого б не було, моїм викладачам Гілецькій Зоряні Ігорівні та Ході Лідії Дмитрівні. Окрема подяка й Центру словацької мови як іноземної (SAS) Університету Коменського (Братислава) за усі знання, досвід та позитивні емоції!