ВІДГУК ПРО СЕМЕСТРОВЕ НАВЧАННЯ У СЛОВАЧЧИНІ СТУДЕНТКИ 4 КУРСУ СОФІЇ НЕДОКУС

04.02.2023 | 16:21

Академічна мобільність завершується, а отже час поділитись незабутніми враженнями щодо мого семестрового навчання в одному із найкращих університетів Словаччини, а саме в Університеті імені Коменського в Братиславі!

Саме тут я занурилась у словацьке середовище й змогла бути частинкою дивовижної та багатої культури. Милувалась неймовірними краєвидами Словаччини, спостерігала із віконця університету за могутнім і неймовірним Дунаєм та кожного разу черпала натхнення на нові звершення.

Навчання було доволі інтенсивним і цікавим. Усі предмети були спрямовані на поглиблене вивчення словацької мови, літератури, культури, історії, мистецтва, тощо. У рамках кожної дисципліни ми ознайомлювались з її теоретичною та практичною стороною. Так, наприклад, навчальна дисципліна «Стилістика словацької мови» була спрямована на те, аби студенти чітко орієнтувались у кожному стилі і його основних ознаках та могли відтворити їх у своїх власних текстах. Тому ми вчились писати урочисті промови, наукові статті, есе та відтворювати діалоги відповідно до конкретної ситуації. Було не легко навчатись, але результат цього вартує, адже знання, які я здобула є дуже цінними для моєї майбутньої філологічної кар‘єри.

Університет також організовував безліч цікавих зустрічей, що були присвячені низці лінгвістичним, дидактичним та культурологічним темам. На одній із зустрічей  (“Náboženská sloboda a medzináboženský dialóg”) «Релігійна свобода та міжрелігійний діалог» я спробувала себе у ролі доповідачки та розповідала як саме війна в Україні проти росії вплинула на релігійну сторінку життя.
Хотіла б також подякувати усім викладачам Університету імені Коменського за важливі слова підтримки для нашої країни за те, що не забуваєте про війну й не замовчуєте агресора.

Стажування подарувало мені багато яскравих спогадів та знайомста із прекрасними людьми із різних куточків світу. Тепер я маю друзів з Японії, Словаччини, Угорщини, Узбекістану, Португалії, Сербії, Польщі, Австрії і Іспанії, Час проведений разом у Братиславі – це те, що хочеться закарбувати у пам‘яті назавжди!

Можливість навчатись у Словаччині протягом семестру стало моєю здійсненою мрією. Я й не могла уявити, що це настільки важливий етап у моєму житті, який дав мені ковток свіжого повітря та нову дозу мотивації. Словами не описати, яка я щаслива і заряджена до нового семестру у нашому рідному університеті!

Щиро дякую Центру словацької мови як іноземної (SAS) Університету Коменського (м. Братислава, Словаччина) #StudiaAcademicaSlovaca в особі його керівниці Яни Пекаровічової за можливість навчатись і бути частиною вашої дружньої університетської сім‘ї!
Велику подяку хочу висловити також моїм викладачам зі словацької мови Зоряні Ігорівній Гілецькій та Лідії Дмитрівній Ході за ґрунтовні знання і високий рівень підготовки.

#Словацька_мова_та_література