Відгук студентки магістратури про роботу Міжнародної наукової онлайн конференції «Болгаристика і словакістика: традиції та виклики сучасності»

09.11.2023 | 15:44

2 листопада 2023 року відбулось засідання літературознавчої секції словакістики міжнародної наукової онлайн конференції «Болгаристика і словакістика: традиції та виклики сучасності», присвяченої 45-річчю спеціальності «Болгарська мова та література» і 30-річчю спеціальності «Словацька мова та література» у Львівському національному університеті імені Івана Франка.

Я мала честь виступити на літературознавчій секції словакістів з розвідкою на тему: «Особливості формування словацької постмодерністської літератури: творчість Д. Душека». Моя доповідь була присвячена розвитку постмодерністської літератури у Словаччині у контексті творчости Душана Душека на основі його визначної збірки оповідань «Ponožky pred odletom» («Шкарпетки перед вильотом»).

Роботу у літературознавчій секції розпочала професор Зузана Станіславова доповіддю про сімох визначних письменниць словацької дитячої літератури, що підкорили серця наймолодших шанувальників художнього слова. Усіх зацікавив актуальний реферат доцента Пряшівського університету Петера Карпінського про комікс «Kira» («Кіра»), що засвідчує зацікавлення Словаччини російсько-українською війною, починаючи з 2014 року. Комікс «Кira» розповідає про долі відважних українських воїнів та життєвий шлях дівчинки Кіри, якій довелось двічі змінити дім. Цікавими були дослідження Мартіна Макари, Мартіни Боднарової, Івани Рідзоньової та Івіци Гайдучекової.

Щиро дякую словацьким колегам за цікаві та пізнавальні доповіді, за участь у роботі конференції та в обговоренні актуальних питань словацької літератури.

Щиро дякую рідній катедрі за довіру, спонукання до написання реферату і, як результат, можливість виступити на цій міжнародній конференції поряд не лише з відомими дослідниками словацької літератури, але й відомими письменниками, які творять сучасну словацьку літературу!

Хочу також висловити подяку організаторам, викладачам катедри слов’янської філології імені проф. Іларіона Свєнціцького, які приклали великих зусиль задля проведення цієї події у непростий час для нас усіх!

Сердечно дякую Словаччині та учасникам за теплі слова і підтримку, яку ви висловлюєте Україні! Разом ми єднаємось на науковій ниві та будуємо міцні українсько-словацькі зв’язки.

Софія Недокус, студентка-словакістка 1 курсу магістратури

катедри слов’янської філології імені проф. Іларіона Свєнціцького

#Словацька_мова_та_література_ЛНУ