Відгук випускника ОП “Перська мова та література” Олексія Кашмапчука про навчання на філологічному факультеті

20.07.2023 | 14:47

З кожним роком вивчення перської мови, переконуєшся, що ти обрав одну з найцікавіших мов Сходу, надзвичайно милозвучну і легку у вивченні. Студентів-іраністів навчають не лише перської мови, а намагаються надати усю необхідну базу, щоб зробити справжніми спеціалістами. Так, через вивчення мови, кожної пари ми все ближче знайомилися з особливостями іранської культури.

Студентам надається безліч шляхів для розвитку та вивчення тих галузей перської філології, які імпонують їм найбільше. Відтак, на заняттях, у студентів була можливість заглибитися у дивовижний та багатовіковий світ перської літератури або ж прискіпливо вивчати основи теоретичної граматики. Спробувати себе у якості художнього перекладача, збагачуючи нашу літературу, ще небаченими українським читачем, творами видатних письменників Ірану або розвиватися у галузі суспільно-політичного перекладу.

Варто також відзначити різнопланові події та активності у межах освітнього процесу, що залучали студентів до глибшого пізнання та вивчення перської мови. Це і Дні Перекладача, на яких студенти, як старших, так і молодших курсів, могли продемонструвати свої вміння художнього перекладу та декламування віршів/уривків прози в оригіналі; і безліч відкритих лекцій та семінарів, на яких студенти мали змогу розширити власні горизонти пізнання східної філології, знайомитися з викладачами різних українських, європейських та східних ВНЗ; і проведення університетських олімпіад, на яких студенти мали змогу позмагатися у кращому володінні перською мовою.

Усе це здавалося б неможливим без викладачів, які є справжніми професіоналами та чудовими педагогами з багаторічним досвідом. Оскільки нашу групу часто характеризують як малокомплектну, заняття проходили майже індивідуально. Труднощам, які виникають під час навчального процесу приділяється неабияка увага і вони досить швидко знаходять своє вирішення. Дуже важливим у педагогічному процесі є зацікавленість викладача у якісній подачі матеріалу. Власне це і мотивує студентів вивчати мову та відвідувати кожну пару з задоволенням. Дискусії, обговорення, тестування, залучення до самостійної роботи та безліч інших методів викладання, якими послуговуються викладачі, дозволяють студентам цілісно засвоїти обрану освітню програму та зміцнити їхнє бажання до постійного саморозвитку.

Рекомендую цю освітню програму всім, хто хоче зануритися в унікальний світ Близького Сходу, його багатовікових звичаїв, мови та культури, отримати незабутні враження від навчання та набути необхідних фахових компетенцій.