Відгук випускниці бакалаврату ОП “Літературна творчість” Катерини Затули про навчання на філологічному факультеті

13.07.2023 | 15:25

Коли після навчання у школі я почала розгляд вишів та спеціальностей для подальшого здобуття вищої освіти, то ставила для себе одну важливу мету: вчити те, від чого тепліє серце. Література стала для мене тим комфортним і завжди бажаним осередком, з яким я хотіла хоча би трохи пов’язати своє життя. Оскільки я любила писати художні тексти, мені дуже хотілося знайти русло, куди я змогла би “влити” свою творчість. Пошук був довгим. 

Іноземні мови? Ні, не те. Журналістика? Не моє.

Та коли серед спеціальностей у бажаному Франковому Університеті я знайшла освітню програму “Літературна творчість”, сумніви закономірно відпали і більше не наздоганяли мене. Це швидке запальне рішення вступити на філологічний і вивчати літературу стало одним з найкращих у моєму житті і, мабуть, одним із найбільш вдалих.

Окрім можливості дуже якісного та системного вивчення української мови, я мала змогу відвідувати велику кількість надзвичайно продуманих і безмежно цікавих літературних дисциплін. Інтерпретація літературного тексту — про різноманітні літературні студії та принципи дослідження і прочитання творів. Теорія часопростору дає змогу відчути динаміку сюжету та світу героїв; теорія інтермедіальности відкриває безмежжя зв’язків літератури з іншими видами мистецтва. Основи літературної комунікації пропонують розгляд “народження” тексту і діалогу між суб’єктами літ.процесу. Динаміка тексту літературного твору дала неповторний досвід комунікації зі сучасним автором та модерування зустрічі з ним. Ці всі і багато інших дисциплін не дають якийсь сухий опис процесу творчої писемности як того, що “колись-десь-з кимось” відбувалося. Усі навчальні дисципліни на “літературній творчості” дають чітке розуміння розмаїття способів, якими можна творити свій текст; як співпрацювати з видавцями, редакторами, як промовляти до читача, і як бути цим ефективним читачем.

Навчатися на “літературній творчості” — це бути у постійному мистецькому пошуку, це бути огорнутим постійною відкритістю викладачів, їхньою вірою у тебе.

“Літературна творчість” підійде не лише для тих, хто хоче утвердитися в творчому письмі — вона насамперед для задивлених у слово і у вічний пошук нових його сенсів. За бажання випускники літтворчости можуть знайти себе як у науці, так у видавничій справі, журналістиці, освітній сфері чи у маркетингу, оскільки освітня програма наділяє студентів не лише професійними навичками, а й так званими “софт скілами”, необхідними для багатьох сфер.