Відгук випускниці ОП “Прикладна лінгвістика” Вікторії Петришак про навчання на філологічному факультеті

17.07.2023 | 22:09

4 роки… Так мало, та водночас так багато. Мало з погляду часового проміжку. Багато — з погляду життя, бо скільки цікавих зустрічей та знайомств, нових знань та досвіду, скільки можливостей та відкриттів, наукових спілкувань та пригод!

Що дала мені ця спеціальність? Не тільки практику та нові знайомства, а й викладачів, що стали друзями — вимогливими, але справедливими, серйозними, але дотепними.

Прикладна лінгвістика — це не тільки філологічна спеціальність, а й наука життя. Тут ти перестанеш боятися публічних виступів, навчишся писати наукові роботи з неймовірним захопленням, презентуючи отримані результати на найрізноманітніших конференціях, вебінарах та круглих столах. Тут ти навчишся відрізняти всі види лінгвістики: від етнолінгвістики чи соціолінгвістики до комунікативної чи комп’ютерної. Звісно, навчання не є легким, але ті практичні навички ніколи не будуть зайвими: як правильно вирішувати конфлікти чи спілкуватися з людьми; як без проблем поїхати в якусь країну, уже добре знаючи її мовні закони та традиції. А якщо раптом захочеш відкрити свою фірму, то матимеш основу створення баз даних для свого бізнесу.

Водночас тут ти зрозумієш, що прикладна лінгвістика — це не тільки ортоепія чи лінгвістичні закони, не синтаксис чи походження мов світу та їх генеалогічна класифікація. Це значно більше. Це про залюбленість в Українське Слово. Бо саме для лінгвіста стає важливим, чому не на сонці, а на осонні, чому не раптом, а знічев’я…

І найголовніше: студенти, що закінчили навчання на цій спецільності, завжди будуть конкурентноспроможними та знайдуть себе.