Відгук випускниці ОП “Сербська мова та література” Ярини Бик про навчання на філологічному факультеті

11.07.2023 | 11:06
Привіт усім! Мене звуть Ярина Бик, я випускниця бакалаврату філологічного факультету за спеціальністю «сербська мова та література». І це моя історія.
Пригадую квітень 2019 року, коли я була впевнена, що вступатиму на українську філологію, адже добре знала українську мову, то чому б і ні? А потім ЗНО, недоспані ночі та хороші результати. Реєстрація особистих кабінетів абітурієнта, а я досі не була впевнена у своєму виборі. Тоді подруга моєї мами розповіла мені, що можна вступити на якусь із слов’янських мов, адже українська там теж буде. І є можливість вивчити ще одну мову з нуля.
Вогник у моїх очах запалав одразу, я миттю побігла шукати, як звучать різні слов’янські мови, щоб обрати ту саму. Чеська здалась мені дуже м’якою, польську я вже вчила. І тут я послухала кілька слів на хорватській. Це було вау, але набору на хорватську того року не було. Не знаю, чому я вирішила послухати, як звучить сербська, але після кількох хвилин я почула, що вона дуууже подібна до хорватської. Тоді я зрозуміла, що це саме те, що я хочу.
Тремтячими руками подавала заяву на спеціальність, про яку в моєму місті ніхто не чув. Усі питали: «Що? Сербська? А що це таке? Це така країна взагалі є?» Багато хто казав, що я помилилась, що вибрала щось таке, з чим потім не дам собі ради. Але от я на 4 курсі і за 2 місяці я завершую бакалаврат.
І це не тільки моя заслуга. Коли я вступала, якась пані сказала мені, що в ЛНУ чудові викладачі сербської. І я у цьому пересвідчилась на власному досвіді. З. В. Гук навчила недосвідчених першокурсників сербської мови всього лиш за рік навчання. М. Б. Василишин приносила різні цікаві завдання на пари, що розвивало не тільки наш рівень мови, але й креативність. А. Л. Татаренко розповідала нам про сербську літературу так цікаво, що хотілось поринути в ці твори і там залишитись. Л. П. Васильєва відкрила мені шлях до науки, адже саме під її керівництвом я почала досліджувати слова на позначення їжі та напоїв у сербській мові.
За спеціальністю я ще не пробувала працювати, але після 24.02.2022 кілька тижнів перекладала новини з української сербською, щоб хоч якось допомогти. Це дуже цікаво. Тому якщо ви досі думаєте, чи вступати на сербську, ризикніть. Так, буде важко, будуть моменти, коли, можливо, захочеться все полишити. Але потім, коли отримуєш результат, розумієш, що ти найщасливіший в житті.