Відійшов у вічність Віталій Дончик

21.11.2017 | 15:32

Сьогодні, 21 листопада 2017 року, у Києві на Байковому цвинтарі знайшов свій вічний спочинок Віталій Дончик.

Академічна спільнота Львівського національного університету імені Івана Франка глибоко сумує з приводу непоправної втрати – відходу у вічність видатного українського літературознавця, критика, громадсько-політичного діяча, заслуженого діяча науки і техніки України, академіка Національної академії наук України, лауреата Державної премії України імені Тараса Шевченка Віталія Дончика.

Для нас, як і для всієї української громадськості, ця мудра та мужня людина була визначним інтелектуалом, мудрим порадником і безкомпромісним духовним провідником. Магістральним принципом духовно-інтелектуальних змагань Віталія Григоровича було беззастережне служіння Україні. Усвідомлюючи відповідальність за виконання цієї високої місії, учений досягав вершин у всіх сферах своєї багатогранної діяльності. На світанку своєї наукової та громадської діяльності й упродовж наступних десятиліть Віталій Дончик не просто перебував в епіцентрі історико-культурних подій, а завжди і скрізь активно впливав на процеси формування й утвердження української національної ідеї. Повсякчас, чи то працюючи в редакції «Літературної України», чи то реформуючи головну літературознавчу трибуну – журнал «Слово і Час», чи то під прапором Державної Незалежності засновуючи і розбудовуючи Народний Рух України, – він завжди стояв на сторожі самобутності української культури, літератури та науки.

Зайшла за обрій зоря великої і доброї Людини, що щиро дбала про українську справу. Незгасне світло Її духовної спадщини та невтомної громадсько-культурницької діяльності – надійний дороговказ на шляху до знань, добра, мудрості та істини.

У глибокій скорботі низько схиляємо голови перед світлою пам’яттю про нашого великого сучасника, колегу і друга Віталія Дончика і висловлюємо найщиріші співчуття його рідним і близьким.

Вічна Йому пам’ять! Нехай із Богом спочиває!

Ректор
Володимир Мельник