Відзначення 162-ї річниці від дня народження Івана Франка

27.08.2018 | 22:31

Браття, браття, правда невблаганна,
для добра не досить доброти.
Є така країна Франкіана,
де не роблять кроку без мети.
В тій країні і мерців оплакують,
повернувшись до життя лицем,
там чесніше гавкати собакою,
ніж мовчати древнім мудрецем.
Там людина кожна незамінна,
там красу шукають під вінком…
Є така країна Україна,
де живуть Шевченко і Франко.
Петро Скунць

У день відзначення 162-ої річниці від дня народження Івана Франка біля пам’ятника Великому Українцеві відбулася урочиста академія за участю представників різних наукових, освітніх, мистецьких осередків Львова, спільноти Франкового Університету. Вшанували пам’ять про Мойсея української нації Олександр Ганущин, голова Львівської обласної ради, Ростислав Замлинський, Перший заступник голови облдержадміністрації, Наталія Бунда, начальник управління культури Львівської міської ради. У зверненнях до громади наголосили на важливості життєвого прикладу Івана Франка у формуванні української еліти – нового покоління інтелектуальних, відповідальних, працелюбних українців. Духовний потенціал діяльності Івана Франка допомагає нам будувати державу, у якій кожен почуває себе Українцем – зазначив у вступному слові проф. Володимир Мельник, ректор Львівського національного університету імені Івана Франка.

На європейському контексті сприйняття постаті Івана Франка, на популяризації його наукової, творчої діяльності в інших країнах, зокрема у Франції, як один зі шляхів утвердження місця України у світі, закцентував увагу присутніх у доповіді доц. Василь Кметь, директор Наукової бібліотеки Франкового університету.

Самобутність, глибина, понадчасовість Франкового слова вплинула на формування нового українського війська, адже в часи Великої війни “інша” зброя, якою вправно володіли Січові Стірільці, поети, композитори, письменники, художники (Р. Купчинський, А. Лотоцький, М. Гайворонський, Ю. Шкрумеляк, Л. Лепкий та ін.), не тільки надихала і зміцнювала віру у боротьбі з ворогом, а й допомагала в реалізації багатьох важливих для становлення України кроків (у 1919 – прийнято закон про державну мову, здійснено Акт Злуки ЗУНР та УНР), що й стало підґрунтям нашого сьогодення, – зазначив історик.

Поетично-пісенне обрамлення відзначенню уродин Івана Франка подарували виступи Святослава Максимчука, народного артиста України, а також зведеного хору колективів Львівського національного університету імені Івана Франка.

Ірина Кметь