ВВС News опублікувала матеріал з інформацією про спільний проєкт Львівського і Шефілдського університетів у сфері україністики

03.04.2023 | 16:20

Великобританія стала однією з перших серед країн Європи, яка запропонувала свою допомогу та підтримку Україні після повномасштабного вторгнення росії. Не лише британський Уряд продемонстрував консолідацію з Українським народом, а й університети Сполученого Королівства долучилися до ініціативи, спрямованої на підтримку зв’язків між британськими та українськими закладами вищої освіти.

28 вересня 2022 року було підписано угоду про співпрацю між університетом Шеффілда та Львівським національним університетом імені Івана Франка, а вже в лютому 2023 року на базі британського університету розпочато пілотний проєкт українознавчих студій терміном 1 рік (з лютого 2023 по січень 2024 року).

Співпраця з Шефілдським університетом ініційована на виконання проєкту «Україна в європейському освітньому просторі: мова, історія, культура», який системно і на різних рівнях впроваджується ЛНУ ім. Івана Франка починаючи з 2022 року. Метою цього проєкту є дерусифікація європейського освітнього простору та відкриття нових Центрів україністики в країнах ЄС, Великобританії і США та розширення роботи вже існуючих осередків українознавчих студій, що сприятиме популяризації української мови, історії та культури в цих регіонах.

У рамках угоди заплановані зокрема відрядження працівників філологічного, історичного та юридичного факультетів Львівського університету до Шеффілда для підвищення обізнаності британців про Україну, її мову, культуру, історію та літературу. Учасницями перших піврічних візитів стали Наталія Фарина – доцентка кафедри українського прикладного мовознавства філологічного факультету та Ольга Денькович – доцентка кафедри кримінального права і кримінології юридичного факультету.

Викладачки Університету на постійній основі проводять українознавчі заняття, які користуються значним попитом серед британців, як через їхнє бажання краще комунікувати з українцями, які вимушено перебувають в Британії, так і через прагнення дізнатися більше про Україну.

Журналісти Британської телерадіокорпорації (ВВС) відвідали одне з таких занять і підготували обширний матеріал про ідею, перебіг і перші результати викладання української мови в Шефілді. В публікації, зокрема, наведено статистику, що понад 167 000 українців переїхали до Великобританії з початку російсько-української війни, а багато з них оселилися у британських сім’ях, які не розмовляють їхньою рідною мовою. Викладачка Університету Наталія Фарина поділилася з британськими журналістами переконанням, що її заняття – це «спосіб розповісти людям про Україну, про нашу культуру та світогляд» і «нагода подякувати народу Великої Британії за підтримку українців у цій війні».

Оригінал статті можна знайти за покликанням: https://www.bbc.com/news/uk-england-south-yorkshire-64993843

Впевнені, що увага провідних світових ЗМІ до зусиль Львівського університету в сфері популяризації україністики і надалі сприятиме її стрімкому розвитку, а українознавчі студії займуть своє належне місце в освітній діяльності європейських університетів.