Викладачі кафедри сходознавства взяли участь у міжнародній програмі «Міжкультурна комунікація у вищій школі»

03.12.2023 | 20:23

З 21 по 30 листопада відбувалися онлайн-воркшопи міжнародної навчальної програми «Міжкультурна комунікація у вищій школі», яку організували Кошалінський політехнічний університет (Польща) та Львівський національний університет імені Івана Франка в рамках EU4Dual (The European Dual Studies University). До воркшопів долучилася завідувачка кафедри сходознавства ім. проф. Я. Дашкевича Ольга Максимів і викладачі Юлія Заза, Андрій Мацкевич, Оксана Щупаківська, Уляна Витичак, Соломія Фатич та Ірина Батюк.

 

Вступне слово мав Кшиштоф Василевський, викладач Кошалінського політехнічного університету. Лекції проводили Ірина Одрехівська, Анна Галас, Ізабела Діксон, Пол Макнамара, Олена Мазур та Юлія Наняк. На воркшопах обговорювали питання культурної компетентності (CI – culture intelligence). Заодно учасникам пропонували пройти тест на визначення свого CI. Звучала тема корпоративної культури з її видимими і невидимими елементами. Крім того, згадано було тему штучного інтелекту (AI) та майбутнього певних професій, включно з професією викладача, яку наразі не замінить AI. Також йшлося про програми дуальної освіти, трансформацію університетів, тренди у вищій освіті, важливість міжкультурного розвитку. Згадано було і про те, як університет має допомогти студентам визначитися з майбутньою кар’єрою.

 

 

Пол Макнамара, родом з Ірландії, ділився своїм досвідом роботи у Польщі, починаючи з кінця 90-х, а також певними розбіжностями у своїй та польській культурі та освіті.

На воркшопах було піднято тему реакції людей на певні слова з позитивним і негативним значенням. Також згадано було про універсальні фразеологізми, тотожні у багатьох культурах, як-от «Мовчання – золото».

 

 

На зустрічах також згадали тему культурного шоку, його ознаки та способи виходу з цього стану. Цікаво було довідатися про явище реверсного культурного шоку у людей після повернення з-за кордону у свою країну.

 

 

Ще одна лекція мала стосунок до Теорії мовленнєвої акомодації (CAT) та комунікативних стилів, які застосовують у різних країнах для досягнення результатів переговорів чи певних домовленностей.

 

 

На воркшопах було розглянуто поняття безперервного навчання (Lifelong Learning). Було наведено статистику країн, де практикують таке навчання, його зв’язок з добробутом та високим рівнем щастя у населення. Також йшлося про університети, дружні до різних вікових груп, гнучкість форматів навчання та потребу постійного розвитку особистих навичок та умінь.

 

 

Крім того, організатори представили  підручник “Handbook of Intercultural Communication”. Його підготувала команда авторів: Ірина Одрехівська, Оксана Дзера, Анна Галас, Юлія Наняк, Оксана Мольдерф та Олександра Литвиняк. Підручник є у відкритому доступі для всіх зацікавлених: https://www.tu.koszalin.pl/eu4dual/kat/1433/virtual-lab  Видання є одним з результатів спільної діяльності у рамках Віртуальної лабораторії міжкультурної комунікації Альянсу європейських університетів EU4DUAL.

 

 

Кафедра сходознавства висловлює щиру подяку усім лекторам та організаторам за змістовні воркшопи, а також сподівається на можливість долучатися до наступних програм.