Виступ члена Національної комісії зі стандартів державної мови Данути Мазурик на лекції з курсу “Методика викладання української мови у вищій школі”

12.05.2023 | 15:56

12 травня 2023 року відбулася лекція із методики викладання української мови у вищій школі (викладач – доц. Костів О. М.) для магістрантів філологічного факультету першого року навчання на тему: “Нові горизонти викладання української мови“. У лекції взяла участь член Національної комісії зі стандартів державної мови Данута Мазурик. Вона розповіла слухачам про нові сфери застосування професійних знань, які відкрила для філологів-україністів імплементація норм Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Данута Мазурик наголосила на важливості курсу “Українська мова за професійним спрямуванням”, метою якого є формування однієї із загальних компетентностей підготовки фахівця з будь-якої галузі – здатності вільно спілкуватися державною мовою як усно, так і письмово. Зацікавлення студентів викликала розповідь про перспективи розвитку ще одного напряму – викладання української мови як іноземної. Цікаво було почути також про державну систему визначення рівня володіння державною мовою для виконання службових обов’язків і для набуття громадянства. Робота екзаменатора Національної комісії зі стандартів державної мови – ще одна сфера, що потребує фахівців із методики викладання української мови, а також оцінювання мовних та мовленнєвих умінь та навичок.