Ярослав Дашкевич – Князь з походження і чину

13.12.2023 | 20:18

13 грудня 2023 року кафедра сходознавства імені професора Ярослава Дашкевича провела науковий семінар, приурочений 97-ій річниці з Дня народження першого завідувача кафедри, найвидатнішого українського історика середини ХХ – початку ХХІ століття, археографа, джерелознавця, сходознавця, вченого світового виміру професора Ярослава Дашкевича.

Учасники семінару прослухали доповідь професора, доктора філологічних наук Ярослава Гарасима на тему: «Ярослав Дашкевич – Князь з походження і чину», у якій було висвітлено основні періоди життя професора Ярослава Дашкевич, який належав до того грона знаменитих львів’ян, родини яких доклали чималих зусиль для збереження і розвитку української державності.

Присутні мали унікальну можливість почути живого Дашкевича, чути його думки і бачити, наскільки вони актуальні для сьогоднішньої. Увазі учасникам семінару було запропоновано перегляд фрагментів з трьох унікальних інтерв’ю з професором Ярославом Дашкевичем, записаних львівським журналістом Василем Глинчаком і люб’язно наданих нам старшою науковою співробітницею Львівського відділення Інституту української археографії АН України Надією Халак. У цих відео вчений ділиться своїми поглядами на теми етногенезу українського народу, українського козацтва та відносин України зі Сходом.

Музичним дарунком з нагоди відзначення уродин професора Ярослава Дашкевича стала «Мелодія ля-мінор» видатного українського композитора Мирослава Скорика у виконанні камерного оркестру Львівського національного університету імені Івана Франка, учасниками якого є студенти-сходознавці.

Ярослав Дашкевич завжди буде для нас актуальним, потрібним, авторитетним, а ми повинні пишатись, що саме нам, студентам та викладачам Львівської школи сходознавства випала честь гідно продовжували розпочату ним справу і бути достойними його імені.