З життя арабістів ЛНУ: школа ісламознавства

08.07.2018 | 18:43

З 01.07 до 05.07 у місті Київ проходила VII Міжнародна молодіжна школа ісламознавства, темою якої був «Іслам та соціальний розвиток: історія та сучасність». Її учасниками стали троє студенток кафедри сходознавства імені професора Ярослава Дашкевича Львівського національного університету імені Івана Франка – Гето Ілона, Заторська Вікторія, Чорна Марія та їх викладач – Мартиняк Ірина.

Арабісти прибули у Київ в якості доповідачів та слухачів. Асистент кафедри, викладач арабської мови та культури Мартиняк Ірина Ярославівна виступила з доповіддю на тему «Арабські мандрівники IX–XII століть про релігійні вірування східних слов’ян та русів», в якій, зокрема, розповіла про найстарші згадки щодо релігії слов’ян у арабських джерелах, утоплення відьом, поховальні обряди, християнізацію русів та познайомила учасників з такими арабськими персоналіями, як географ Ібн аль-Факіг аль-Гамадані, мандрівник Абу Хамід аль-Андалусі аль-Гарнаті, письменник аль-Джахіз та ін. Її студентка – Ілона Гето – теж виступила з доповіддю, пов’язаною з Далеким Сходом – «Ріст ісламофобії у Сіньцзян-Уйгурському автономному районі, Китай», в якій надала коротку історичну довідку щодо проникнення ісламу на територію Китаю, його розвиток у порівнянні з розвитком християнства, а також розповіла про антимусульманські законопроекти, починаючи з 2014 року.

Студенти вперше відвідали цей захід, проте залишились задоволеними лекціями та результатами, а також отримали можливість познайомитися з провідними ісламознавцями, як з України, так і поза її межами – шейхом Саїдом Ісмагіловим, Олегом Ярошом, Сейраном Аріфовим, Михайлом Якубовичем, Хактаном Турсуном, Маріушем Маршевським.

Роботи учасників будуть опубліковані в збірнику «Аль-Калям», який традиційно виходить після кожної школи і є своєрідним підсумком наукового процесу.

 

Ілона Гето