Захист музейно-архівної практики студентів третього курсу спеціальності «Прикладна лінгвістика»

10.02.2024 | 14:42

9 лютого 2024 р. студенти-лінгвісти третього курсу звітували про результати музейно-архівної практики, що відбувалася 19 січня – 8 лютого 2024 року.

За час практики вони ознайомилися з основними функціями та напрямами діяльності музеїв, формами й методами музейної роботи, вимогами до обліку та збереження експонатів, системами комплектування та формування музейних фондів, особливостями інформаційно-освітньої роботи музею. Студенти груп ФЛЛ–31 і ФЛЛ–32 працювали на базі різних музеїв України, однак більшість – у Львові.

Студентки О. Мошовська, Б. Шевчук, В. Плекан, С. Обаль, К. Розквас, О. Ценглевич, М. Шандра проходили практику на базі Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору». https://museumterror.com

У перший день практики студентки прослухали цікаву й інформативну екскурсію, яку їм провели п. Юрій Коденко і п. Любов Гоцуляк. У цей же день практикантки приступили до роботи в науково-фондовому відділі музею. За час практики студентки виконали різні види робіт: зробили транскрипти відеоінтерʼю, записаних у рамках усноісторичного проєкту «Непочуті», підготували текст екскурсії музеєм, адаптувавши його для дитячої авдиторії.

Адаптований текст екскурсії апробували Оксана Мошовська, Богдана Шевчук, Вікторія Плекан, Ольга Ценглевич, які виступили в ролі екскурсоводів. Слухачами екскурсії були студенти і викладачі ЛНУ імені Франка, а також працівники музею, які високо оцінили фаховість студенток філологічного факультету спеціальності «Прикладна лінгвістика».

Результати практики оформлені в есеях, електронних версіях і письмових роздруках транскриптів, відеоекскурсіях різними музеями міст України.

Студентки Куротчин В., Добуш С., Волошин Е. Калитовська В., Дида М., Гладка Ю. проходили практику в музично-меморіальному музеї С.Крушельницької та музеї-садибі С.Людкевича. Крім загального для усіх завдання опису музею, практикантки підготували й записали два подкасти про творчу співпрацю С. Крушельницької та Дж. Пучіні (опери “Мадам Батерфляй”, “Аїда”), опис особистих архівів видатних українських оперних співаків Михайла Голинського, Ірини Маланюк та Модеста Менцинського. Добуш С. та Волошин Е. охарактеризували  фонди та особистий архів музею-садиби С. Людкевича. Студентки були присутні на конференції музикознавців, присвяченій 145-річчю С. Людкевича.