Запрошення на засідання науково-методичного семінару кафедри української літератури імені академіка Михайла Возняка

29.11.2021 | 16:25

Шановні колеги!
Запрошуємо на науково-методичний семінар кафедри української літератури імені академіка Михайла Возняка, який відбудеться 1 грудня 2021 р. о 14:00.

Доповідачка: асистентка кафедри української літератури імені академіка Михайла Возняка Лілія Бомко

Тема доповіді: “Збірка “Ключ розуміння” Йоаникія Ґалятовського з погляду відповідності практики й теорії проповіді”.

У чому ж полягає таємниця творчої невтомності Йоаникія Ґалятовського? Можливо, в оригінальності мислення та моральній силі духу, які поєднали в одній особі письменника, педагога, проповідника, богослова й полеміста, творча спадщина якого — приблизно 20 різножанрових книг (“Небо новоє”, “Скарбниця потребная”, “Месія правдивий”, “Лебідь”, “Фундаменти”, “Боги поганські”, “Софія- Мудрість” та ін.).
Власне, вершиною літературного таланту Йоаникія Ґалятовського стала його дебютна та єдина збірка проповідей “Ключ розуміння”, що вийшла разом з теоретичним трактатом “Наука албо способ зложення казання” у 1659 р. з друкарні Києво-Печерській лаври. Згодом ця книжка у доповнених і дещо змінених версіях перевидавалася не один раз у Києві, Львові та в інших містах.
У колі могилянських проповідників: Лазаря Барановича, Антонія Радивиловського, Димитрія Туптала, Стефана Яворського, — Йоаникій Ґалятовський особливо увиразнює перехідність між ранньобароковим періодом української проповіді, представленим творчістю Кирила Транквіліона Ставровецького, та періодом зрілого бароко.
У трактаті “Наука албо способ зложення казання” Йоаникій Ґалятовський узагальнює та формулює принципи барокової проповідницької моделі, що передбачають обґрунтування теми, структурно-композиційну основу викладу, засоби риторичного переконування, а головне — дотримання чотирьох сенсів Святого Письма як передумови герменевтики, що сповнюється в «живому» слові.
Інтелектуально-раціональний характер барокової літературної традиції посилює метафорична стратегія Йоаникія Ґалятовського, що будується на сприйнятті щоденного людського досвіду як проявлення невидимих підвалин Божественної дійсності, що є, власне, християнським варіантом ключового принципу античної риторики — пояснювати невідоме через відоме.

Долучитися можна на платформі Zoom за покликом:
https://us04web.zoom.us/j/5737663371?pwd=ZHpPeW8veDk5MkJJYnA1cEwwcmVCQT09
Meeting ID: 573 766 3371
Passcode: 21435