Запрошення послухати доповідь доцентки кафедри української фольклористики ім. акад. Ф. Колесси Лілії Яремко на засіданні Комісії фольклористики НТШ

18.04.2023 | 12:52
Запрошуємо послухати доповідь доцентки кафедри української фольклористики ім. акад. Ф. Колесси Лілії Яремко на засіданні Комісії фольклористики НТШ, яке відбудеться 21 квітня 2023 р. о 12:00 в онлайн форматі з використанням платформи ZOOM.
Яремко Л. М. проаналізує тексти колядок-новотворів, які з’явилися на початку ХХІ століття у зв’язку з війною росії проти України. Мова іде про появу нових варіантів фольклорних текстів. Такі новотвори ми маємо у багатьох жанрах української усної народної творчості. Але найбільше спостерігаємо це явище у зимовому циклі календарно-обрядової творчості. Важливість проблеми зумовлена потребою вивчення відображення теми війни у сучасному процесі творення фольклору. Доцентка покаже, як у фольклорі, зокрема у колядках, знаходять відображення воєнні теми, з’являються нові мотиви. Для аналізу взято тексти колядок-новотворів, що присвячені зимовій календарній обрядовості, які зараз активно побутують у мас-медіа та інтернет-ресурсах. Науковиця проведе аналіз тексту колядки «Сумний, святий вечір» з періоду 1940-х років і зіставить з новими текстами, які виникають у сьогоденні. Інтерпретує текст авторської колядки «Там, во Бахмуті», яку зараз активно виконують творчі колективи. Розгляне тексти колядок «Добрий вечір тобі, пане Господарю» з певними текстологічними видозмінами. Зверне увагу на поетикальні засоби вираження у текстах. Безперечно, у класифікації колядок за адресатами, можемо говорити про нові тематичні групи: колядки воїну ЗСУ, колядки командувачу ЗСУ (Валерію Залужному) тощо.
Долучитись можна за покликанням:
Meeting ID: 581253 8504
Passcode:555555