Засідання наукового семінару кафедри слов’янської філології імені проф. Іларіона Свєнціцького, присвяченого проблемам ономастики

23.06.2023 | 21:08

23 червня на кафедрі слов’янської філології відбулося засідання наукового семінару кафедри, присвяченого проблемам ономастики. На сьогодні проблема онімів перебуває серед таких, які потребують з’ясування з огляду на певні зміни мовної ситуації в слов’янському регіоні, передусім йдеться про війну в Україні.

На семінарі виступили: зав. каф., доц. Сорока О.Б., проф. Васильєва Л.П., доц. Гілецька З.І., доц. Осташ Л.Р., доц. Хороз Н.С. Питання відображення в правописі запозичених онімів є непростим для будь-якого правопису. Проф. Л. Васильєва запропонувала для нормування запозичених онімів такі головні можливості: 1) відображати онім за зразком мови-джерела; 2) калькувати його відповідно до системи мови-сприймача, обминаючи мову посередник.

Доценти О. Сорока, З. Гілецька, Л. Осташ, Н. Хороз поділилися своїми спостереженнями і напрацюваннями щодо вживання українських власних назв в різних слов’янських мовах: болгарській, словацький, чеській, словенській, у кожній з яких у наш час існує значний різнобій щодо використання українських онімів, а правописи цих мов переважно традиційно фіксують оніми за російським зразком. Учасники семінару дійшли висновку, що необхідно цим питанням приділяти постійну увагу, співпрацюючи з мовознавцями слов’янських країн та з відділом ономастики НАН України, звертаючи увагу наукової громадськості на необхідності відмовитися від старих підходів до цього питання.