Зустріч магістрантів у редакції журналу «Дзвін»

20.09.2023 | 14:23

18.09.2023 студенти першого курсу ОР «Магістр» спеціяльности «Українська мова та література (Літературна творчість)» разом з в.о. декана філологічного факультету Романом Олексійовичем Крохмальним  та завідувачем катедри теорії літератури та порівняльного літературознавства Михайлом Івановичем Гнатюком відвідали редакцію видатного літературно-мистецького журналу «Дзвін» з українським письменником і головним редактором часопису Юрієм Андрійовичем Ковалем. Активну участь у цій зустрічі взяв голова Львівської обласної організації НСПУ, заслужений діяч мистецтв України Олесь Дяк. Це була чудова нагода для студентства дізнатися про історію знакового для української культури та мистецтва видання, про специфіку роботи над ним, а також розповісти про власні творчі здобутки.

Зустріч стала неабияким джерелом натхнення для творчих молодих людей, адже це була нагода відкрити для себе виробничий бік роботи над публікацією часописів. Студенти на прикладі «Дзвону» ознайомилися зі станом справ видавничої сфери в Україні, зокрема випуском літературних журналів. Майбутні філологи довідалися про те, які виклики доводиться долати працівникам редакції в час війни. Роман Олексійович висловив ідею запровадження практики для студентів «Літературної творчости» у межах роботи над випуском «Дзвонів». Цю пропозицію жваво підтримали здобувачі рівня «магістр» і долучилися до обдумування цієї ініціятиви та планування запровадження такої можливості в перспективі.

Незадовго до цієї зустрічі філологічний факультет уклав дуже важливий договір про співпрацю з Львівською обласною організацією Національної спілки письменників України, членом якої є Юрій Коваль. Відтак журнал «Дзвін» гарантує безумовну готовність підтримки молодих творчих особистостей нашого факультету. На зустрічі головний редактор запропонував запровадження окремої колонки в легендарному часописі для студентів-філологів. Майбутні магістранти відвідали редакцію не лише як здобувачі освіти, а ще й як поети, адже деякі з них – а саме Катерина Затула та Любомир Лесонін – уже мали змогу презентувати свою творчість на сторінках цього видання, при тому Любомир з 15 років є постійним автором часопису.

Журнал «Дзвін» – колиска багатьох українських авторів, зокрема і тих, які працюють на філологічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка. Це часопис із власною багаторічною історією, який і в непрості часи допомагає митцям різного віку творчо відбутися, зокрема і молодим авторам, які тільки розпочинають свій шлях. Для цього редакція журналу випускає спеціяльні молодіжні номери, а також рубрику «Молода муза», автором якої може стати кожна талановита особа.

Юстина Ванюк, Катерина Затула