Зустріч Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Словенія в Україні Наташі Прах зі студентами Львівського національного університету імені Івана Франка

24.02.2017 | 10:37

22 лютого 2017 року відбулася зустріч Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Словенія в Україні Наташі Прах зі студентами Львівського національного університету імені Івана Франка, під час якої дипломат розповіла про динаміку політико-економічних відносин між Україною та Словенією.
Насамперед Наташа Прах означила основні зовнішньополітичні аспекти розвитку Словенії з часу отримання незалежності у 1991 році і проаналізувала трансформації країни на шляху до членства вЄвропейському Союзі і НАТО. Окрему увагу Посол зосередила на головних проблемах та викликах, які зараз є у ЄС і НАТО.
У виступі Наташа Прах також детально проаналізувала динаміку розвитку українсько-словенських відносин. Зокрема, дипломат зазначила, що політичні відносини між країнами офіційно беруть початок від 10 березня 1992 року, коли була підписана перша угода про співпрацю.
Політичні відносини між Україною і Словенією стали тіснішими після Революції Гідності 2014 року та з початком війни на сході України. Наташа Прах наголосила на тому, що Словенія була першою країною, яка офіційно заявила про російську агресію в Україні.
Також Надзвичайний і Повноважний Посол Словенії зазначила, що зараз між її державою та Україною налагоджені тісні господарські відносини, поглиблена співпраця у галузі альтернативної енергії. Словенія виступає за лібералізацію візового режиму для України, ділиться з Україною своїм досвідом у сфері боротьби з корупцією та адміністративній сфері. Важливо також те, що між двома державами встановлено перспективні освітні та культурні зв’язки.
Окрім того Посол зазначила, що Словенія активно допомагає Україні у гуманітарній сфері (бере участь у реабілітації учасників військового конфлікту на сході України, дітей з чорнобильської зони та дітей учасників українсько-російського збройного конфлікту).
На завершення Наташа Прах запевнила, що Словенія активно підтримує Україну у всіх інституціях Європейського Союзу.
Нагадаємо, що починаючи з 2008 року у Львівському університеті діє лекторат словенської мови, в рамках якого щорічно відбуваються різноманітні культурні заходи, виходять друком словники та переклади творів словенських письменників.
У 2014 році на кафедрі слов’янської філології запроваджено словеністику. Під час зустрічі з Ректором Львівського університету, професором Володимиром Мельником Наташа Прах висловила подяку Львівському університету за сприяння у розвитку словеністики в Україні.