Дев’яті Колессівські читання

05.11.2023 | 19:45

 

27-28 жовтня 2023 року організаційний комітет Колессівських читань (проф. Ірина Довгалюк, проф. Василь Івашків, доц. Андрій Вовчак) на базі Кафедри української фольклористики імені Івана Франка провів Дев’яті Колессівські читання, приурочені до 125-ліття заснування Етнографічної комісії Наукового товариства імені Шевченка. Зважаючи на воєнні загрози, складні умови праці та побуту науковців, цьогорічні Читання відбулися онлайн.

Участь у Читаннях взяли дослідники з провідних освітніх і науково-дослідних осередків вивчення українського словесного та музичного фольклору України. До активного обговорення виступів і дискусій долучилося також чимало слухачів Читань.

 

Центральною проблематикою цьогорічних Читань було відображення російсько-української війни у фольклорі, традиційній культурі та побуті українського народу: методика і практика фіксації досвіду та переживань війни; змістова палітра, формальні та функціональні особливості новітнього фольклору про війну; тяглість і новації воєнної тематики українського фольклору та ін.

Чотири засідання першого дня Читань, присвячені цій проблематиці, було завершено окремим засіданням у форматі вільної дискусії на тему “Фольклорний концепт війни в антропологічному вимірі: до питання про складні чи “незручні” питання теоретико-методологічних підходів”.

Уже традиційно для Колессівських читань на окремому засіданні у форматі форуму було репрезентовано наукові новинки української та зарубіжної фольклористики.

Загалом тематично-проблемний спектр виголошених під час Читань доповідей та обговорених питань засвідчив позитивну динаміку все тіснішої співпраці українських фольклористів словесників і музикологів задля глибшого пізнання фольклорної традиції. Оця інтердисциплінарність, так органічно представлена у науковій праці патрона Читань – відомого етномузиколога й уснословеснознавця Філярета Колесси – від самого заснування визначала конференційну філософію Колессівських читань. Сьогодні ця філософія об’єднала в активний і вельми продуктивний фольклористичний конференційний простір Колессівські читання, Конференцію Дослідників Народної Музики Червоноруських (Галицько-Володимирських) та Суміжних Земель (основний конференційний захід Проблемної науково-дослідної лабораторії музичної етнології Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка), етномузикологічну конференцію Київської лабораторії етномузикології (в рамках науково-практичної конференції “Україна. Європа. Світ” Національної музичної академії України) та етномузикознавчий симпозіум “Актуальні питання східноєвропейської етномузикології” Лабораторії фольклору та етнографії Дніпровської академії музики.

Організаційний комітет Колессівських читань щиро дякує усім, хто у нинішніх складних умовах узяв участь у Читаннях, за неймовірно теплу й дружню атмосферу засідань, активність і відкритість в обговоренні нагальних питань, готовність ділитися ідеями, досвідом та інформацією, взаємну повагу та підтримку, свідомість важливості чесної наукової праці для поступу нашого народу і держави.
До нових зустрічей!

 

Ірина Довгалюк, Андрій Вовчак