Лекція для магістрів першого курсу ОП «Прикладна лінгвістика» у Львівському науково-дослідному інституті судових експертиз Міністерства юстиції України

18.09.2024 | 11:52

Магістри Федорів Діана, Мрак Катерина, Антонишин Адріана та Костельна Лілія  17 вересня 2024 р. на одній з пар  дисципліни «Лінгвістична експертиза писемного та усного мовлення» (викл. проф. Г. Мацюк, доц О. Калужна, проф. О. Кирилюк, проф. З. Купчинська)  зустрілися із заступником директора з наукової роботи Н. П. Хомич. Студенти дізналися про напрямки досліджень та роль лінгвістичних експертиз для висновків суду.

Лекцію студентам   провела завідувач лабораторії  почеркознавчих та технічних досліджень документів О. Ю Савчук, яка розповіла про   використання лінгвістичних експертиз у багатьох галузях та підкреслила роль  лінгвістичних знань у прийнятті судових рішень. О. Ю. Савчук зацікавила студентів  змістом кримінологічної лінгвістики, яка передбачає спеціальні дослідження для здійснення правосуддя. Магістри вперше почули про авторознавчі та семантико -текстуальні лінгвістичні експертизи. На прохання Г. П. Мацюк  О. Ю. Савчук розповіла про свої наукові  дослідження і публікації. Вона наголосила на новому напрямі досліджень інституту — розробці методик аналізу дисграфічних порушень, які спостерігаються під час поранень дорослих  та хворіб школярів; цей вид досліджень вимагає співпраці із медиками та передбачає спеціальні знання з  психолінгвістики.

Після зустрічі магістри першого курсу вирішили писати магістерські роботи на теми, пов’язані із  дослідженнями для проведення семантико-текстуальних експертиз.

Зустріч магістрів з заступником директора з наукової роботи Наталією Петрівною Хомич

Лекція Олени Юріївни Савчук

Після лекції