Розпочала роботу Міжнародна наукова конференція «Восьмі Колессівські читання (до 150-річчя з дня народження Філярета Колесси)»

28.10.2021 | 19:28

За повідомленням Пресцентру:

28 жовтня 2021 року в Університеті розпочала роботу Міжнародна наукова конференція «Восьмі Колессівські читання (до 150-річчя з дня народження Філярета Колесси)». Наукове зібрання організували Львівський національний університет імені Івана Франка спільно з Львівською національною музичною академією імені Миколи Лисенка та Науковим товариством імені Шевченка. Зважаючи на протиепідемічні обмеження, відкриття конференції відбулося за участі обмеженої кількості осіб з паралельною ZOOM-трансляцією заходу.

«Колессівські читання» – вже традиційна для Львівського університету наукова платформа, започаткована 2007 року кафедрою української фольклористики імені академіка Філярета Колесси. Конференція об’єднує дослідників української народної словесності, музики і побуту з метою дослідження і популяризації наукової спадщини Філярета Колесси, активізації наукового пошуку у проблемних ділянках вивчення фольклорної традиції українського народу.

Відкрив конференцію в.о. декана філологічного факультету Роман Крохмальний, який привітав усіх присутніх в залі і тих, хто долучився до заходу за допомогою онлайн-зв’язку.

Зі словами вітання до присутніх звернувся проректор Львівського університету з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимир Качмар. Проректор відзначив актуальність наукової проблематики, яку охоплює цьогорічна конференція. «Програма конференції показує, наскільки важливою не лише для філологів, а й загалом для дослідників, є постать Філярета Колесси. Це вкотре доводить, що Львівський університет завжди був і залишається багатим на цікаві колоритні постаті науковців. Прикметним є те, що власне цьогоріч, в ювілейний для Університету рік, ми відзначаємо 150-річчя з дня народження Філярета Колесси», – зауважив Володимир Качмар, додавши, що «теми доповідей надзвичайно цікаві, а географія доповідачів є дійсно широкою». Володимир Михайлович побажав учасникам конференції гарних виступів і реалізації їх у матеріалах монографії, яка буде видана за результатами конференції.

Від імені Наукового товариства імені Шевченка до присутніх завернувся науковий секретар НТШ Роман Пляцко. Роман Михайлович подякував організаторам конференції та усім її учасникам, за високу активність, яку демонструє програма конференції. Роман Пляцко  акцентував увагу на зв’язку Філярета Колесси з Науковим товариством Шевченка, наголосивши на тому, що «Товариство відіграло неабияку роль у науковій діяльності Філярета Колесси, проте й він залишив важливий слід в історії НТШ».

До вітальних слів також долучилася професорка кафедри камерного ансамблю та квартету Львівської національної музичної академії ім. М.Лисенка, онучка Філярета Колесси Роксоляна Залеська. Зокрема, Роксоляна Степанівна відзначила, що зворушена увагою, з якою українська громадськість підійшла до відзначення 150-річчя від дня народження Філярета Колесси. «Теми доповідей, задекларовані у програмі, розкривають усі аспекти життя і творчості Філярета Колесси, а власне конференція об’єднує численних науковців з України та закерзоння, навколо постаті Філярета Колесси та справи його життя – українського фольклору», – підкреслила Роксоляна Залеська, подякувавши усім учасникам конференції.

Приєднуючись до вітальних слів, доктор філологічних наук, завідувач кафедри української фольклористики імені Філярета Колесси професор Василь Івашків зазначив, що «кафедра зворушена відгуками про роботу, зокрема й щодо ставлення до спадщини і до постаті Філярета Колесси», наголосивши, що «ми шануємо, вивчаємо і популяризуємо спадщину всієї видатної родини Колессів в контексті культурного життя й культурного простору України». Василь Михайлович додав, що «цьогоріч Львівський університет проводить вже восьмі «Колессівські читання», відтак наукова активність доповідачів не обмежуються ювілеями».

Надалі конференція продовжила роботу у форматі пленарного засідання. Першою перед колегами виступила докторка мистецтвознавства, провідна наукова співробітниця Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України Софія Грица, яка представила колегам наукову доповідь «Філярет Колесса – етнолог». Натомість докторка мистецтвознавства, професорка кафедри української фольклористики імені Філярета Колесси Львівського університету Ірина Довгалюк представила колегам доповідь «Філярет Колесса та початки української фольклористичної педагогіки (до 100-ліття Кафедри української фольклористики у Львові)».

Наукову доповідь «Українські кафедри на філософському факультеті Львівського університету на зламі ХІХ–ХХ століть» виголосив перед учасниками заходу проректор Львівського університету Володимир Качмар, тоді як доктор філологічних наук, завідувач кафедри української фольклористики імені Філярета Колесси професор Василь Івашків презентував доповідь «Філярет Колесса та Іван Франко: фольклористичні діалоги».

Порівняльний аналіз основних аспектів діяльності Філярета Колесси та його сучасника історика-медієвіста, засновника кафедри музикології у Львівському університеті Адольфа Хибінського у своїй доповіді «Адольф Хибінський і Філярет Колесса: точки дотику» презентувала докторка наук, професорка Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка Уляна Граб.

Натомість доцент кафедри теорії музики Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка, старший науковий співробітник Меморіального музею Станіслава Людкевича у Львові Яким Горак виступив з науковою доповіддю «Філярет Колесса і Станіслав Людкевич: до характеристики взаємин», у якій проаналізував знайомство митців під час навчання у Львівському університеті в середовищі «Академічного братства» та «Львівського Бояну», їхню співпрацю у музично-громадському житті Галичини та наукову співпрацю у фольклористиці. Доктор історичних наук, професор кафедри етнології Львівського національного університету імені Івана Франка Михайло Глушко представив доповідь «Філярет Колесса – дієвий член спеціалізованих структурних підрозділів та президії Наукового товариства імені Шевченка у Львові».

Надалі презентація наукових доповідей та їхнє обговорення відбувалася у профільних секціях – фольклористики, фольклористики й етнології, етномузикології та музикології. Наукова тематика цьогорічної конференції охоплює аспекти наукових досліджень і видання спадщини родини Колессів, історії фольклористики та етномузикології, мультидисциплінарності сучасних досліджень традиційної культури, проблем народознавчої термінології, уснословесної та народномузичної текстології, історії, методики і практики документування фольклору, музичної критики, музичної педагогіки. В рамках роботи конференції також заплановано презентацію видань та проєктів.

Конференція триватиме у Львівському університеті упродовж 28-30 жовтня 2021 року. З програмою можна ознайомитися за посиланням.