Нове видання катедри української мови імені професора Івана Ковалика

14.04.2023 | 10:22

Редько Ю. К.

Сучасні українські прізвища (походження, словотвір, поширення). – Львів : ЛНУ ім. Івана Франка, 2023. – 552 с.

 

Ця книга появилася у рік святкування 150-літнього ювілею заснування Наукового товариства ім. Шевченка, почесним дійсним членом якого був її автор – Юліан Костянтинович Редько.

Найважливіші праці Редька Ю.К. – це дослідження, присвячені структурі й походженню українських прізвищ. Як письменник і науковець Редько Ю.К. зробив для української культури та науки дуже багато. Про це свідчать його праці, перелік яких висвітлений в бібліографічному покажчику, що містить кілька розділів: художні твори, переклади, публіцистика; літературно-критичні статті та рецензії; методичні матеріали; праці з мовознавства.

Так уже склалося, що дещо з того, над чим працював професор, не було опубліковано за його життя. Упродовж багатьох років Редько Ю.К. укладав „Словник сучасних українських прізвищ”, однак не судилося його авторові побачити цієї публікації. Чекає на оприлюднення й об’ємний матеріал біографічного словника видатних людей Галицької Землі від ХІІ століття до нашого часу.

Перед нами видання тексту докторської дисертації Юліана Костянтиновича Редька. Матеріал цієї роботи частково ввійшов до монографії „Сучасні українські прізвища”, однак ця праця  стала бібліографічною рідкістю, для ономастів – бестселером, якого важко придбати, а для студентів – книгою, з якої можна почерпнути інформацію не лише з ономастики, а й із лексикології, діалектології, дериватології, морфології, ареалогії, історії мови, правопису тощо. Тому катедра української мови, на якій професор плідно працював упродовж багатьох років, вирішила видати результат довголітніх антропонімічних студій Юліана Костянтиновича.

Висловлюю щиру вдячність дочці професора Кульчицькій Тетяні Юліанівні за допомогу в цьому процесі. Перебіг підготовки до друку був доволі тривалим, адже докторську роботу Редько Ю.К. захистив ще у 1969 році, відповідно понад п’ятдесятилітній період позначився на багатьох рівнях цієї праці. Однак ми не втручалися в сам текст роботи, лише дещо „осучаснили” оформлення покликань та списку літератури.