Розповідь студентки 3 курсу ОП “Чеська мова та література” Соломії-Анни Кучми про мобільність у місті Опава (Чеська Республіка)

04.02.2023 | 16:27

“Знання словʼянських мов відкриває багато можливостей”, – завжди кажуть нам викладачі Катедри словʼянської філології ім. проф. Іларіона Свєнціцького, і минулого семестру я вкотре переконалася у цьому. Я мала змогу навчатися у Сілезькому університеті у м. Опава, що неподалік Острави. І це вже моя друга мандрівка до Чехії. Коли я вступала на чеську філологію, то одразу вирішила вивчити мову на такому рівні, щоб мати змогу вільно спілкуватися та подорожувати Чехією, і мою мрію мені допомогли втілити наші викладачі. Тому поділюся з вами враженнями від своєї останньої поїздки.

Опава – це маленьке містечко, з надзвичайно красивою архітектурою та привітними людьми. Я навчалася за програмою підтримки українських студентів на Природничо-філософському факультеті, так, саме там чехи вивчають філологію. Перевагою було те, що я сама обирала предмети, які хочу відвідувати. За цей семестр зустріла багато хороших людей, (потоваришувала з двома італійками, двома іспанцями, поляком та грузинкою), відвідала різні екскурсії та конференції.

Цікавинкою став “Erasmus day”, де я мала честь представляти Україну, разом із іншими студентами програм мобільності, які репрезентували свої країни.

Чехія здійснила ще одну мою мрію – подорожувати. За цей семестр я відвідала Оломоуц, Брно, Остраву, а також серце Австрії – Відень.

Я проводила відкрите заняття, де ділилася з чехами нашими традиціями святкування Різдва в Україні.

Дякую нашим викладачам за чудову можливість провести семестр у Чехії, сподіваюся, що поділюся з вами враженнями ще не від однієї подорожі.

Студентка 3 курсу ОП “Чеська мова та література” Соломія-Анна Кучма