Відбувся черговий франкознавчий науковий семінар «Перехресні стежки»

29.03.2023 | 19:04

Шановні колеги!

28 березня 2023 року відбувся черговий франкознавчий науковий семінар «Перехресні стежки».

Із доповіддю на тему «Іван Франко про «платне москвофільство», або сікофантів» виступив завідувач кафедри української літератури імені академіка Михайла Возняка, доктор педагогічних наук, кандидат філологічних наук, доцент Володимир Микитюк.

У своєму виступі науковець актуалізував стереометричний аналіз Франка щодо москвофільства загалом та сікофанстства зокрема, адепти якого й зараз активно пропагують свої ідеї під час російсько-української війни.

На думку доповідача, «Гендігер є прикладом «оплачуваного з росії агента, закономірно підданого обструкції і громадській зневазі у своєму національному оточенні». Такі люди сповідують насамперед безпринципну та аморальну так звану Realpolitik (нім.) поведінку».

Важливими є зауваження В. Микитюка про семантику «сікофанта», образ якого Франко означував головно як донощик: «Ми вже згадали про те, як Колларів невинний літературний панславізм ще в 30-х роках прислужні cікофанти перетягли на політичне поле».

Щоб дізнатися більше про «доцентуру» Гендігера у Львівському університеті та чому саме психотип сангвініка обрав Франко для однозначно негативної конотації сікофанта, перегляньте запис семінару: