Відкриті лекції професора кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства Олени Галети в Університеті Вісконсину у Медісоні

16.03.2023 | 08:05

8 і 9 березня 2023 року професор кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства Олена Галета виступила з двома відкритими лекціями на факультеті германістики, скандинавістики та славістики Університету Вісконсину у Медісоні (США). 8 березня зацікавлені студенти й викладачі мали змогу послухати виклад про тревелоги Софії Яблонської у контексті західного модернізму, про становлення її культурної ідентичності як українки, європейки і модерністки, а також про пошуки способів міжкультурної взаємодії. Творчість української мандрівниці і письменниці було розглянуто як унікальний приклад письма у своєрідному “культурному трикутнику”: на перетині західної культури як водночас імперської й модерністичної; української як європейської, але позбавленої на той час власної державності; а також описуваних у тревелогах неєвропейських культур.

У прочитаній 9 березня відкритій лекції під назвою “Словник війни: травматичний досвід і пошуки нової мови в українській літературі після 2014 року” професор Олена Галета розглянула ті докорінні зміни, які відбулися в українській літературі від часу російського вторгнення, й набули особливої виразності протягом останнього року. Спираючись на ідеї літературної антропології, доповідачка запропонувала розглядати літературу як особливий механізм перетворення індивідуального висловлювання на спільний культурний досвід, який визначає місце людини у світі. Дослідниця проаналізувала літературну реакцію й рефлексію у ситуації загроженої людяності та прямого насильства, а також зусилля літератури з подолання травми через досвід мовчання, побудову метонімічної поетики, заснованої на спільному перебуванні у фізичному та символічному просторі, через поетику голосу й поетику тіла, аж до зосередження творчого зусилля на рівні творення самої мови.