Живемо та працюємо у різноманітному світі. Як міжкультурні відмінності впливають на наше сприйняття повсякденних завдань і стосунків?

17.04.2024 | 18:42

15 квітня 2024 року студенти-арабісти кафедри сходознавства ім. проф. Ярослава Дашкевича разом із викладачкою цієї ж кафедри Оксаною Щупаківською взяли участь у воркшопі «Living and working in a diverse world. How intercultural differences affect our perception of everyday tasks and relations?», що був організований Варшавським університетом у рамках проєкту “Solidarity with Ukraine – 4EU+ for Ukraine II”.

Тренер заходу, пані Катажина Кухарська (координатор проектів, спрямованих на посилення мультикультурного потенціалу Варшавського університету та тренер міжкультурних навичок для польської та міжнародної академічної спільноти) поділилася з учасниками теоретичними та практичними знаннями у сфері міжкультурної комунікації.

Зокрема, спершу було розглянуто питання самоідентичності у контексті рідної культури, її роль у подальшій глобалізації та інтеграції. Доповідачка на численних прикладах продемонструвала, як в результаті міжкультурної взаємодії проходить процес акультурації, її чинники. Це – досить широкий процес взаємодії різних культур, в ході яких відбуваються їх зміни, засвоєння ними нових елементів, і навіть змішування різних культурних досвідів. В цьому контексті важливо сприймати адаптацію людини до культури спільноти як природній процес навчання новому. Тоді й розглядати культурні відмінності ми будемо як перевагу, а не як проблему чи перешкоду.

Також обговорювались симптоми культурного шоку як конфлікту двох культур на рівні індивідуальної свідомості.

Особливо цінно студентам було ознайомитись з різними вимірами міжкультурної комунікації, серед яких час, простір, численні стереотипи та несвідомі упередження, так як тут мова йшла зокрема і про представників слов’янських та близькосхідних країн.

Цікавий підхід пані Катажини викликав жваву дискусію.

Окрема подяка польській колезі за актуальні поради та дієві практичні інструменти для сприяння подолання міжкультурних бар’єрів, установлення ефективних комунікацій і взаєморозуміння між представниками різних культур та полегшення крос-культурної комунікації загалом!