Презентація здобутків фольклористичної експедиції “Від Сяну до Солокії: втрачена і віднайдена Вітцівщина” (червень-липень 2017 року)

01.10.2017 | 14:25

У середу, 04 жовтня 2017 року, о 18.00 за адресою: м. Львів, Коперніка 40а, приміщення Українського товариства охорони пам’яток історії та культури (палац Сапігів) відбудеться презентація здобутків фольклористичної експедиції “Від Сяну до Солокії: втрачена і віднайдена Вітцівщина”.

Експедиція відбувалася у рамках спільного дослідницько-популяризаційного проекту товариства “Бойківщина” (місто Львів) і Кафедри української фольклористики імені академіка Філарета Колесси Львівського університету імені Івана Франка. Головна мета експедиції – дослідження фольклорної традиції бойківського населення, яке на зламі 1940–1950-х років було депортоване з рідних земель на берегах гірського Сяну (Турківський район Львівської області) і згодом переселене у західні околиці сучасного Сокальського району Львівської області. Ініціатором проекту виступив Андрій Німець, в. о. голови товариства “Бойківщина” (м. Львів). Фольклористичну експедицію організували і провели викладачі Кафедри української фольклористики Ірина Федун і Андрій Вовчак.

У програмі презентації:
1. Короткий екскурс в історію депортації західних бойків.
2. Депортація очима депортованих: переселенські спогади – важливе джерело розуміння трагедії.
3. Бойківська фольклорна традиція над Сяном та Солокією з експедиційних записів:
– народна пісенність
– інструментальна музика
4. Показ традиційної бойківської сорочки.

Заходи презентації модерують Ірина Федун, Андрій Німець, Андрій Вовчак, Ігор Губіліт.